– Palestinske styrker har forhindret 200 terrorangrep mot Israel siden oktober

Palestinsk etterretningssjef sier sikkerhetssamarbeidet med Israel er avgjørende for å hindre at selvstyremyndighetene bryter sammen. Bare slik kan de hindre Den islamske staten i å slå rot på Vestbredden, mener han.

Palestinsk politimann på vakt i Hebron. (Illustrasjonsfoto: Lex Gilll / Flickr.com / CC)
Palestinsk politimann på vakt i Hebron. (Illustrasjonsfoto: Lex Gilll / Flickr.com / CC)

Sjefen for den palestinske etterretningstjenesten, Majid Faraj, kommer med uttalelsene i det han selv sier er hans første intervju i media noen gang. Han har latt seg intervjue av Defencenews.com, et amerikansk uavhengig nettsted for forsvarsrelatert nyhetsstoff.

I intervjuet tar han til orde for en ikkevoldslinje i motstanden mot Israel, og for å opprettholde et godt sikkerhetssamarbeid mellom den palestinske sikkerhetstjenesten og de israelske styrkene. Han understreker at han kun har palestinske interesser i tankene, og at han ikke ønsker å gjøre Israel noen tjeneste.

– Vi er sikre på at vold, radikalisering og terrorisme vil skade oss. Det vil ikke bringe oss nærmere drømmen om en palestinsk stat, sier Faraj.

 

– Nødvendig sikkerhetssamarbeid med Israel

Slik Faraj ser der er sikkerhetssamarbeidet med Israel et middel for å opprettholde akseptable forhold inntil toppolitikerne på både israelsk og palestinsk side en gang lykkes med å komme videre i fredsforhandlingene. Sikkerhetssamarbeidet er nødvendig for at de Fatah-styrte myndighetene skal klare å holde konkurrenten Hamas og andre islamistiske palestinske grupper under kontroll. Derfor har de palestinske sikkerhetsstyrkene siden oktober forhindret 200 terrorangrep mot israelere. De har konfiskert våpen og arrestert 100 palestinere, opplyser han.

Disse opplysningene er ikke bekreftet, men heller ikke benektet, av det israelske forsvaret.

Faraj har selv tidligere vært med i Tanzim, som er Fatahs væpnede styrker og som gjennom historien har stått bak mange terrorangrep. Han forteller at han har sonet flere år i israelsk fengsel i fortiden.

– Vi kjempet i mange tiår på en annen måte, og nå kjemper vi for fred… Jeg vil fortsette å kjempe for å bevare denne brodden mot radikalisering og vold. Det bør lede til uavhengighet for oss, sier han.

 

Advarer mot trusselen fra IS

Dersom sikkerhetsstyrkene ikke skulle lykkes i å opprettholde dagens maktbalanse i de palestinske selvstyreområdene, og selvstyremyndighetene skulle bryte sammen, vil det kunne bane vei for Den islamske staten på Vestbredden, advarer Faraj. Dette ville utgjøre en alvorlig fare for både PA, Israel og Jordan, påpeker han.

Faraj sier at IS til nå har fått liten grad av støtte blant palestinerne på Vestbredden. Mer enn 90 prosent avviser både IS og andre ekstreme terrorgrupper som al-Qaida-avleggeren al-Nusra fronten (en av opprørsgruppene i Syria). Faraj mener det er Mahmoud Abbas’ politikk som har æren for at ikke disse gruppene har fått større oppslutning i PA-områdene.

– Men dersom IS eller andre ekstremistgrupper bestemmer seg for å kjempe mot Israel, vil de finne støtte hos ”den arabiske mannen i gata”, advarer han.

– IS står ved grensene våre. De er her med sin ideologi. Og de ser etter en passende plattform for å etablere en base her. Derfor må vi unngå et sammenbrudd her [i de palestinske selvstyremyndighetene], fordi alternativet er anarki, vold og terrorisme, konkluderer Faraj.

– Sammen med våre kollegaer i de israelske sikkerhetsstyrkene, amerikanerne og andre, forsøker vi alle å forhindre et sammenbrudd. Alle ekspertene vet at alle parter ville lide av et slikt sammenbrudd. De [Den islamske staten] er allerede i Irak, Syria, Sinai, Libanon og Jordan, men Ramallah, Amman og Tel Aviv må forbli immune mot dem, erklærer den palestinske etterretningssjefen.

Forrige artikkelFatah-leder: Hitler var ikke moralsk korrupt, han var modig
Neste artikkelIsraelsk tennis-sensasjon i Australia
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/