PA avslo utvidet selvstyre

– Som vanlig går palestinerne aldri glipp av en mulighet til å gå glipp av en mulighet, sier Ze’ev Elkin fra den israelske regjeringen.

Israelske soldater i Hebron. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Israelske soldater i Hebron. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)

Israelske og palestinske diplomater har i all hemmelighet drevet forhandlinger den siste måneden, rapporterer Ha’aretz. Målet med samtalene var at de palestinske selvstyremyndighetene igjen skulle få tilbake full kontroll over område A på Vestbredden, slik det fungerte fra Oslo-avtalene ble inngått og fram til den andre intifadaen var i gang.

Område A av Vestbredden inneholder alle de større palestinske byene og omkringliggende landsbyer. Området utgjør omtrent en femdel av arealet på Vestbredden. Oslo-avtalene ga de palestinske selvstyremyndighetene rett til full sivil og sikkerhetsmessig kontroll over dette området. Men siden 2002, mens den andre intifaden sto på som verst, har det israelske forsvaret av sikkerhetsmessige hensyn forbeholdt seg muligheten til å legge deler av bestemmelsene i Oslo-avtalene til side ved å jevnlig utføre operasjoner i disse områdene på eget initiativ.

I samtalene som nå er blitt holdt, foreslo Israel at IDF skulle avslutte praksisen med å operere i de palestinske byene, med unntak av saker med ekstraordinært alvorlige sikkerhetstrusler. Etter Israels forslag skulle endringen innføres region for region. Først skulle det gjelde Ramallah og Jeriko.

Tirsdag kom det fram at de palestinske selvstyremyndighetene sier nei til forslaget. PA-regjeringens utenriksminister Riyad al-Maliki sier til radiokanalen Voice of Palestine at de har avslått avtaleforslaget fordi de krever at Israel må avslutte all slik aktivitet umiddelbart, ikke i flere trinn.

– Som vanlig går palestinerne aldri glipp av en mulighet til å gå glipp av en mulighet, sier Israels integreringsminister Ze’ev Elkin.

Han siterte et kjent historisk utsagn av den israelske diplomaten og politikeren Abba Eban, som uttalte allerede etter fredskonferansen i Geneve i 1973 at “araberne går aldri glipp av en mulighet til å gå glipp av en mulighet”.

Elkin er kritisk til at de hemmelige forhandlingene var klarert med statsminister Benjamin Netanyahu, men at Netanyahu ikke hadde informert sikkerhetsutvalget i regjeringen om det som foregikk. Årsaken til at sikkerhetsutvalget ikke ble informert skal være at de palestinske forhandlerne avslo tilbudet såpass tidlig i prosessen.

PA-president Mahmoud Abbas skal ha avslått et amerikansk forsøk på fredsinitiativ i forrige uke.

 

Bakgrunnsinformasjon:

Vestbredden er ifølge Oslo-avtalene delt i tre typer områder:

– Område A: De palestinske selvstyremyndighetene har full sivil og sikkerhetsmessig kontroll. Området består av omtrent 20 prosent av arealet på Vestbredden. Området inneholder byene Nablus, Jenin, Tulkarem, Kalkilya, Ramallah, Betlehem, Jeriko og 80 prosent av Hebron. Det finnes ingen israelske bosetninger i området, og israelske borgere har ikke adgang.

– Område B: De palestinske selvstyremyndighetene har full sivil kontroll, men Israel og PA samarbeider om den sikkerhetsmessige kontrollen. Området består av omtrent 20 prosent av arealet på Vestbredden. Området inneholder omtrent 440 palestinske landsbyer og omkringliggende landområder. Det finnes ingen israelske bosetninger i området.

– Område C: Israel har full sivil og sikkerhetsmessig kontroll. Området består av omtrent 60 prosent av arealet på Vestbredden. Området inneholder omtrent 530 palestinske landsbyer. Det finnes 135 israelske bosetninger som mange i det internasjonale samfunnet mener er ulovlige etter folkeretten. Israel er ikke uten videre enig i det og mener spørsmålet om bosetningene må avklares i forhandlinger om en endelig fredsavtale. I tillegg finnes om lag hundre små jødiske utposter som i Område C. Utpostene anses som ulovlige også av den israelske regjeringen.

– Omtrent 390.000 israelske bosettere bor på innegjerdede deler av Område C, og de innegjerdede bosetningene utgjør til sammen tre prosent av arealet på Vestbredden.

– Omtrent 3,1 millioner palestinere bor på Vestbredden. 300.000 av dem bor i Område C.

Forrige artikkelTo forsøk på knivangrep og ett rakettangrep
Neste artikkelIsrael er skeptiske til Frankrikes fredsstrategi
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/