Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Abbas stiller krav for å bli med på samtaler i Egypt

Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu i 2010. (Foto: GPO)
Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu i 2010. Det er lenge siden det har vært forhandlinger mellom partene. (Foto: GPO)
Både Israel og PA har akseptert et egyptisk initiativ om å møtes til nye direkte samtaler, fortalte medierapporter for to dager siden. Nå kommer Abbas med en liste over forhåndsbetingelser han vil ha oppfylt før han blir med.

Egypt har tilbudt Israel og de palestinske selvstyremyndighetene å legge til rette for tillitsbyggende samtaler mellom partene, meldte først Ha’aretz og deretter mange andre medier mandag. I første omgang er det ikke snakk om direkte fredssamtaler, men om direkte samtaler om tillitsbyggende tiltak for å dempe spenningsnivået på bakken på Vestbredden og bedre atmosfæren mellom partene. Både Israel og PA skulle ha akseptert å bli med på en slik prosess. Samtalene skulle ledes av Egypts president Abdel Fattah al-Sisi.

Nå kommer det fram at palestinernes president Mahmoud Abbas stiller en rekke forhåndsbetingelser dersom han i virkeligheten skal bli med på å møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Egypt. Israel har i lang tid erklært at de er åpne for å innlede direkte forhandlinger med palestinerne når som helst uten forhåndsbetingelser.

Det palestinske lederskapet har lagt fram en liste med omfattende krav til Israel, og de vil ha listen oppfylt før et eventuelt møte i Kairo, ifølge Times of Israel.

På listen står blant annet byggestans i bosetningene på Vestbredden. I 2009 innfridde Israel et slikt krav for å få i gang fredssamtaler, men erfaringen fra den gangen er at dette ikke førte til at fredsprosessen kom videre.

Abbas krever i tillegg at det skal settes en tidsfrist for forhandlingene, at samtalene skal basere seg på våpenhvilelinjene fra før 1967 og at partene på forhånd skal forplikte seg til å faktisk implementere alt man oppnår enighet om i forhandlingene.

En egyptisk kilde sier at dette innebærer at tiden kanskje likevel ikke er moden for å invitere til samtaler, siden partene ”ikke er enige om målene for samtalene”.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart