Abbas stiller krav for å bli med på samtaler i Egypt

Både Israel og PA har akseptert et egyptisk initiativ om å møtes til nye direkte samtaler, fortalte medierapporter for to dager siden. Nå kommer Abbas med en liste over forhåndsbetingelser han vil ha oppfylt før han blir med.

Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu i 2010. (Foto: GPO)
Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu i 2010. (Foto: GPO)

Egypt har tilbudt Israel og de palestinske selvstyremyndighetene å legge til rette for tillitsbyggende samtaler mellom partene, meldte først Ha’aretz og deretter mange andre medier mandag. I første omgang er det ikke snakk om direkte fredssamtaler, men om direkte samtaler om tillitsbyggende tiltak for å dempe spenningsnivået på bakken på Vestbredden og bedre atmosfæren mellom partene. Både Israel og PA skulle ha akseptert å bli med på en slik prosess. Samtalene skulle ledes av Egypts president Abdel Fattah al-Sisi.

Nå kommer det fram at palestinernes president Mahmoud Abbas stiller en rekke forhåndsbetingelser dersom han i virkeligheten skal bli med på å møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Egypt. Israel har i lang tid erklært at de er åpne for å innlede direkte forhandlinger med palestinerne når som helst uten forhåndsbetingelser.

Det palestinske lederskapet har lagt fram en liste med omfattende krav til Israel, og de vil ha listen oppfylt før et eventuelt møte i Kairo, ifølge Times of Israel.

På listen står blant annet byggestans i bosetningene på Vestbredden. I 2009 innfridde Israel et slikt krav for å få i gang fredssamtaler, men erfaringen fra den gangen er at dette ikke førte til at fredsprosessen kom videre.

Abbas krever i tillegg at det skal settes en tidsfrist for forhandlingene, at samtalene skal basere seg på våpenhvilelinjene fra før 1967 og at partene på forhånd skal forplikte seg til å faktisk implementere alt man oppnår enighet om i forhandlingene.

En egyptisk kilde sier at dette innebærer at tiden kanskje likevel ikke er moden for å invitere til samtaler, siden partene ”ikke er enige om målene for samtalene”.

Forrige artikkelPalestinske sikkerhetsarbeidere tatt for ulovlig våpensalg
Neste artikkelIsraelsk beduin forsvant i Gaza
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/