Hamas’ valgkampleder på Vestbredden arrestert for oppildning til terror

Abu Kweik, som leder valgkampen for Hamas på Vestbredden og representerer Hamas i den palestinske valgkommisjonen, er arrestert av israelske styrker. Ifølge Shin Bet utgjør han en sikkerhetstrussel ved at han oppfordrer til terror.

Fra en Hamas-demonstrasjon for utslettelse av Israel. (Illustrasjonsfoto: Alray.ps / The Israel Project / Flickr.com / CC)
Fra en Hamas-demonstrasjon for utslettelse av Israel. (Illustrasjonsfoto: Alray.ps / The Israel Project / Flickr.com / CC)

De palestinske selvstyremyndighetene planlegger å avholde lokalvalg på Vestbredden og i Gaza 8. oktober, og både Fatah og Hamas har sagt seg villige til å være med. Hamas har riktignok truet med å boikotte valget fordi de Fatah-styrte palestinske myndighetene har arrestert en rekke Hamas-mannskaper den siste tiden, ifølge Times of Israel.

Dersom valget blir noe av, og Hamas ikke trekker seg, blir det første gang på ti år at Hamas stiller opp til et demokratisk valg. De har stilt til valg to ganger tidligere, i lokalvalg i 2005 og parlamentsvalg i 2006. Hamas fikk stor oppslutning i begge valgene. Etter parlamentsvalget brøt det ut intern krig mellom Fatah og Hamas, som endte med at Hamas tok makten i Gaza. Hamas deltok ikke i lokalvalgene på Vestbredden i 2010 og 2012. Det har ikke vært avholdt nytt parlamentsvalg i de palestinske områdene etter 2006. Siste presidentvalg var i 2005.

Onsdag ble det kjent at israelske sikkerhetsstyrker har arrestert Abu Kweik, som er Hamas’ valgkampleder på Vestbredden. Han er i tillegg utnevnt til Hamas’ eneste medlem av den sentrale palestinske valgkommisjonen, som har ansvaret for å føre tilsyn med valggjennomføringen.

Etterretningstjenesten Shin Bet opplyser at han er arrestert ”fordi han er involvert i sikkerhetsrelatert aktivitet som utgjør en sikkerhetstrussel i området.” Han er mistenkt for oppildning til terror, og flere andre tiltalepunkter kan bli lagt til.

De siste dagene har Abu Kweik omtalt sin organisasjon som ”spydspissen i motstanden” mot Israel, ifølge Israel Radio.

Den islamistiske terrororganisasjonen Hamas har som uttalt mål å eliminere staten Israel og drepe jøder for Allah.

Åtte andre mistenkte Hamas-medlemmer ble arrestert natt til onsdag, samtidig som Abu Kweik, ifølge det israelske forsvaret. 12 andre palestinere ble også arrestert i løpet av natten. Fem av dem er mistenkt for steinkasting og voldelige opptøyer.

Hamas’ talsmann Sami Abu Zuhri i Gaza uttalte onsdag at arrestasjonen av Kweik er ”et forsøk fra Israel på å blande seg inn i valget”.

Forrige artikkel– 50.000 palestinere tar seg ulovlig inn i Israel hver dag
Neste artikkelBoligprisene fortsetter å stige
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/