Ambassaden som bare viser bilder fra et annet land

De som tror palestinerne er tilfreds med 1967-linjene, bør besøke nettsiden til "Palestinas ambassade" i Oslo.
Skjermdump fra palestine.no 19. august 2016.
Skjermdump fra palestine.no 19. august 2016.

I desember 2010 kunngjorde daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) at palestinernes representasjonskontor i Oslo skulle bli oppgradert til en ambassade.

«Palestine Embassy, Norway – Oslo» er overskriften på ambassadens nettside. Under tittelen er det en bildekarusell med fire vakre bilder. Det er den naturligste sak i verden. En ambassade vil selvsagt vise fram noe av det beste landet sitt har å by på til utenlandske besøkende. Den norske ambassaden i Washington bruker for eksempel et toppbilde av en vakker norsk fjord.

Men når man er ambassade for en fantasistat, har man større kunstnerisk frihet. Den palestinske ambassaden har valgt å bruke bilder utelukkende fra et annet land.

bilde1

Bilde nr. 1 er tatt fra Oljeberget i Jerusalem, og viser Klippedomen og store deler av Tempelplassen. Det meste på dette bildet har vært under israelsk suverenitet de siste 49 årene. I bakgrunnen på bildet ser man bygninger som stod i Vest-Jerusalem helt fra Israel ble opprettet i 1948.

bilde2

Bilde nr. 2 viser kuppelen på Al-Aqsa moskeen, og deler av muren rundt Jerusalems gamleby. Dette området har aldri vært del av noen palestinsk stat (det har heller aldri noen andre områder vært).

bilde3

Bilde nr. 3 viser kuppelen på Gravkirken, med Klippedomen i bakgrunnen. Gamlebyen i Jerusalem har tradisjonelt hatt en blandet befolkning. Helt siden midten av 1800-tallet har jødene vært den største befolkningsgruppen.

Det er ingen nyhet at palestinerne drømmer om å ha Jerusalem som sin hovedstad. Bygningene på bildet betyr tydeligvis mye for palestinernes president Mahmoud Abbas.

Al-Aqsa moskeen og Gravkirken er våre, og de [israelerne] har ingen rett til å besudle dem med sine skitne føtter. Vi vil ikke tillate dem det, sa Abbas i september 2015.

Men nå har Al-Aqsa Moskeen og Gravkirken vært en del av Jerusalem kommune og Israel siden 1967. Hvis man ikke vil forholde seg til realiteter, kan man lett fristes til å vise fram drømmer. Det gjelder tydeligvis de tre første bildene på ambassadens nettside.

Men nå mener mange i Norge at dersom Israel trakk seg ut av Vestbredden og Øst-Jerusalem (inkludert de avbildede områder) – og gjorde fantasibildene fra «Palestina» til virkelighet, så ville det bli fred og fordragelighet mellom Israel og palestinerne. Ja, det ville ta brodden av islamistisk terror fra Vest-Afrika, via Europa til Thailand, og skape grobunn for fred i hele verden, blir vi fortalt.

Men så enkelt er det ikke. Det røper bilde nr. 4. Palestinerne drømmer om noe mer enn en stat på Vestbredden og Gaza-stripen med Øst-Jerusalem som hovedstad.

bilde4

Bilde nr. 4 viser havnen i Jaffa. De som bor i disse husene er israelske statsborgere. De offentlige byggene du ser, blir vedlikeholdt over det israelske statsbudsjettet. Jaffa er en del av den israelske kommunen Tel-Aviv-Jaffa. Byen ligger langs Middelhavskysten, langt fra både Gaza og Vestbredden. Den er ikke i nærheten av 1967-linjene.

Her blir det avslørt (som det har blitt så mange ganger før, ikke minst i MIFF-boken Dobbeltspill): Palestinerne ser for seg et Palestina der Israel er borte, der kystbyen Jaffa i sentrum av den israelske kyststripen har noe med den palestinske ambassaden i Oslo å gjøre.

Ifølge arkivtjenesten Wayback Machine, har bildene fra Jerusalem og Jaffa vært i bruk på ambassadens nettside i over tre år. Kanskje det uansett er på tide med fornyelse?

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise