Blir de neste fredsforhandlingene i Kairo, Paris eller Moskva?

PA-leder Mahmoud Abbas er “ikke motstander av” å snakke om fred i Egypt. Nå skal også den russiske presidenten ha sagt seg villig til å være vertskap for forhandlinger mellom Israel og palestinerne.

Egypts president Abdel-Fattah Al-Sisi i samtale med Mahmoud Abbas. (Illustrasjonsfoto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
Egypts president Abdel-Fattah Al-Sisi i samtale med Mahmoud Abbas. (Illustrasjonsfoto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)

En israelsk delegasjon var søndag i Egypts hovedstad Kairo for å diskutere muligheten for nye fredsforhandlinger med palestinerne. Det melder det tyske nyhetsbyrået DPA, som er gjengitt av blant andre Times of Israel.

Det ble kjent 11. juli at Egypt ønsket å legge til rette for tillitsbyggende samtaler mellom Israel og palestinerne, som en forberedelse til framtidige forhandlinger om en endelig fredsavtale. To dager senere kom de palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas med en serie forhåndsbetingelser han ville ha oppfylt før han var villig til å møte israelerne. Dette satte en effektiv foreløpig stopper for framdriften i den egyptiske planen.

Fredag 19. august meldte Israel Radio at Abbas likevel til en viss grad er åpen for å kunne møtes i Kairo – men under andre forutsetninger enn det som ble skissert i juli. Ifølge rapporten er han ”ikke motstander av å delta i en regional eller internasjonal fredskonferanse i Kairo”. Abbas krever likevel at et slikt initiativ ikke må gå på bekostning av Frankrikes initiativ til en internasjonal fredskonferanse, som Israel har stilt seg svært kritisk til. Abbas skal ha ytret ønske om at også Frankrike, Russland og Sveits deltar i en eventuell fredskonferanse i Kairo. Han skal ha bedt Egypt om å legge press på Israel for å prøve å få til en avtale om byggestans i de jødiske bosetningene på Vestbredden og løslatelse av palestinske fanger fra israelske fengsler før et eventuelt møte med israelerne.

Etter samtalene mellom Israel og Egypt i Kairo søndag, uttalte Egypts presiden Abdel-Fattah Al-Sisi at ”Israel er i økende grad overbevist om behovet for å oppnå fred med palestinerne”. Han uttalte også at en fredsavtale ikke vil være mulig dersom ikke Fatah og Hamas først forsones. I tillegg kom han med den populære påstanden om at ”fred mellom Israel og palestinerne er nøkkelen til regional stabilitet”. I møtet med pressen kom Al-Sisi også med følgende overraskende opplysning:

– Russlands president Vladimir Putin har sagt seg villig til å være vertskap for direkte samtaler mellom Israel og palestinerne.

Så da gjenstår det å se om de neste fredsforhandlingene blir i Moskva, Paris eller Kairo – hvis ikke Abbas fortsetter å holde fast på så mange forhåndsbetingelser at ingen av planene lar seg gjennomføre.

Forrige artikkelRakettangrep rammet Sderot – Israel svarte med en serie luftangrep
Neste artikkelUltraortodoks protest mot militærtjeneste
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/