Fatah frykter at Hamas skal få dominans på Vestbredden

I Mahmoud Abbas’ parti Fatah frykter mange at Hamas vil bli valgvinneren dersom det planlagte lokalvalget i de palestinske selvstyreområdene gjennomføres som planlagt 8. oktober.
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)

 

Representanter for Fatah skal ha bedt den palestinske presidenten Mahmoud Abbas om å avlyse det planlagte lokalvalget, som er annonsert på Vestbredden og i Gaza 8. oktober. Årsaken er at de frykter at rivalen Hamas, som har styrt Gaza siden 2007, vil få så stor oppslutning at de vil dominere den lokalpolitiske makten på Vestbredden.

Ifølge den israelske tv-kanalen Channel 2 tror nøkkelpersoner i Fatah-ledelsen at de vil lide nederlag dersom valget gjennomføres med Hamas som deltaker. De frykter at valget vil ”ødelegge Fatah”, skriver Times of Israel.

 

Uavhengige kandidater

I en reportasje om stemningen i forkant av valget i Hebron og Yatta skriver journalist Avi Issacharoff at Fatahs frykt ikke bare er at Hamas skal gjøre det godt i valget, men at Fatah skal tape oppslutning fordi mange av de moderate velgerne kan finne på å heller stemme på uavhengige sekulære kandidater. Slike kandidater anklages ofte for å være heiet fram av Israel. Bare 40 prosent av befolkningen på Vestbredden er tilknyttet en av de store bevegelsene, som Fatah eller Hamas, og de uavhengige kandidatene sikter seg inn mot den øvrige befolkningen. Blant folk på gaten virker ikke interessen for valget særlig stor i det hele tatt, slik Issacharoff skildrer det.

 

Hamas’ strategi

Mens Hamas for ikke lenge siden truet med å boikotte hele valget, virker den islamistiske gruppen nå bestemt på å delta. Grunnen til trusselen om boikott var at de palestinske selvstyremyndighetene har arrestert en rekke av Hamas’ toneangivende talsmenn på Vestbredden. Israel har arrestert Hamas’ valgkampleder på Vestbredden for oppvigleri til terror. Som en forholdsregel for at ikke flere skal bli arrestert, planlegger Hamas å stille med kandidater som formelt er uavhengige av organisasjonen, men som i praksis har vist at de sympatiserer med Hamas og vil følge Hamas’ linje.

I morgen, tirsdag 30. august, går fristen ut for å melde på kandidater til valget.

Dersom valget i oktober blir noe av, og Hamas ikke trekker seg, blir det første gang på ti år at Hamas stiller opp til et valg. De har stilt til valg to ganger tidligere, i lokalvalg i 2005 og parlamentsvalg i 2006. Hamas fikk stor oppslutning i begge valgene. Etter parlamentsvalget brøt det ut intern krig mellom Fatah og Hamas, som endte med at Hamas tok makten i Gaza. Hamas deltok ikke i lokalvalgene på Vestbredden i 2010 og 2012. Det har ikke vært avholdt nytt parlamentsvalg i de palestinske områdene etter 2006. Siste presidentvalg var i 2005. Det innebærer at president Abbas er inne i det 11. året av sin fireårsperiode ved makten.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise