Ny rapport: – Palestinske myndigheter fengsler og torturerer kritikere

Journalister, musikere og andre som offentlig kritiserer de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden eller Hamas i Gaza, risikerer fengsel, mishandling og andre former for forfølgelse. Human Rights Watch dokumenterer eksempler på dette i en ny rapport. Her kan du se video om saken.

Skjermdump av video fra Human Rights Watch / YouTube.
Skjermdump av video fra Human Rights Watch / YouTube.

Palestinske myndigheter både på Vestbredden og i Gaza arresterer, mishandler og retter anklager om kriminelle handlinger mot journalister og aktivister som kritiserer myndighetene, ifølge en ny rapport fra Human Rights Watch.

– Selv om de opererer uavhengig av hverandre, ser begge de palestinske regjeringene ut til å ha bestemt seg for å bruke de samme metodene med trakassering, fryktskaping og fysisk misbruk av alle som kritiserer dem, sier Sari Bashi, direktør for Human Rights Watch’ virksomhet i Israel, Vestbredden og Gaza.

Menneskerettsorganisasjonen har offentliggjort dokumentasjon på fem slike saker – to på Vestbredden og tre i Gaza. Sakene forteller om hvordan palestinske sikkerhetsstyrker har arrestert to journalister, en politisk aktivist og to rappere, som alle hadde uttrykt seg kritisk mot myndighetene, på fredelig og ikke-voldelig måte.

Fire av de fem sier at sikkerhetsstyrkene torturerte eller fysisk mishandlet dem. De forteller blant annet at de ble slått og sparket, spylt med iskaldt og varmt vann og nektet mat og søvn.

Noen av dem sier at de ble tvunget til å undertegne en erklæring om ikke å kritisere myndighetene mer. Andre står fortsatt i fare for å bli dømt til fengsel.

Hamas-myndighetene i Gaza benekter anklagene. Selvstyremyndighetene på Vestbredden sier at de ikke kan behandle sakene fordi de ikke har mottatt noen formell klage.

Human Rights Watch poengterer at sakene føyer seg inn i sammenhengen av en rekke lignende forhold som tidligere er dokumentert.

VG skriver om saken tirsdag 30. august. De viser til at også pressefrihetsorganisasjonen MADA har dokumentert myndighetenes praksis overfor kritikere. MADA dokumenterte i fjor 192 tilfeller der palestinske myndigheter grep inn overfor journalister ved å pågripe dem, ta dem inn til avhør, fengsle dem og mishandle. Dette var en økning på 68 prosent fra året før.

 

Se video (på engelsk) der de dokumenterte eksemplene presenteres nærmere av Human Rights Watch:

 

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise