Brende øker bistanden til palestinerne

Norges utenriksminister oppfordrer andre giverland til å gjøre det samme.

Børge Brende og Mahmoud Abbas. Bildet er tatt 8. mai 2014. (Foto: UD / Flickr.com / CC)
Børge Brende i møte med Mahmoud Abbas 8. mai 2014. Norge har de siste fire årene gitt 3,8 milliarder kroner i bistand til palestinerne. Amnesty mener Norge og andre giverland må presse Abbas hardere. (Foto: UD / Flickr.com / CC)

Begrunnelsen for å øke bistanden til de palestinske selvstyremyndighetene er at PA samarbeider stadig bedre med Israel på det økonomiske området, ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

– Utviklingen i det økonomiske samarbeidet mellom israelere og palestinere er nå meget positiv. Norge øker støtten til Den palestinske selvstyremyndigheten og jeg oppfordret i dag andre giverland til å gjøre det samme, sier utenriksminister Børge Brende.

Uttalelsen kom like etter det årlige møtet for utenriksministrene i giverlandsgruppen for de palestinske selvstyreområdene, AHLC. Brende er leder for giverlandsgruppen. Ministermøtet ble avholdt i New York mandag.

I møtet presenterte Verdensbanken, Pengefondet, FN og Kvartettens kontor sine rapporter om utviklingen i den palestinske økonomien og deres anbefalinger for neste år. Israel og de palestinske selvstyremyndighetene informerte om sitt arbeid for å styrke den palestinske økonomien og mulighetene for styrket samarbeid i tiden framover. UD opplyser at ”palestinerne fikk anerkjennelse for sin økonomistyring under vanskelige forhold” og at ”giverne ønsket den nylig inngåtte avtalen om å overføre myndighet til palestinerne over elektrisitetsforsyning velkommen”.

Avtalen om elektrisitetssamarbeidet mellom Israel og PA ble inngått i forrige uke. Den innebærer først og fremst at PA etter mer enn ti år har akseptert å betale strømregningene sine, mot at Israel ettergir 1,1 milliarder kroner av gjelden og frigir 2,5 milliarder kroner i palestinske skattepenger som har vært holdt tilbake på grunn av store utestående gjeldsfordringer. Den totale palestinske elektrisitetsgjelden var på 4,3 milliarder kroner da avtalen ble inngått.

– De gode nyhetene er at nå styrkes det direkte samarbeidet mellom de to partene. De viser vilje til å legge til rette for helt nødvendige utviklingsprosjekter på Vestbredden og i Gaza, ikke minst hva angår energi og vann. De to partene er nødt til leve sammen, og de må samarbeide om å bygge strategisk viktig infrastruktur for en fremtidig tostatsløsning, sier Brende.

Det kommer ikke fram i pressemeldingen hvor mye Norge øker bistanden til palestinerne.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise