Hamas og Hizbollah feirer Peres’ død

Terrorgruppene kalte Shimon Peres for kriminell, og vil feire når han bisettes på fredag.

Shimon Peres og Yasser Arafat. (Arkivfoto: GPO)
Den tidligere israelske statsministeren og presidenten Shimon Peres og tidligere PLO-leder Yasser Arafat. (Arkivfoto: GPO)

Nyheten om Shimon Peres’ bortgang ble for det meste møtt med sorg, forteller Yedioth Aharonoth. Allikevel er det noen som er glade for at han er død, blant annet terrorgruppene Hamas og Hizbollah.

Hamas har stemplet Peres som “grunnleggeren av okkupasjon” og sier at hans bortgang representerer en ny periode av svakhet for Israel. En talsmann for gruppen, Sami Abu Zuhri, fortalte AP på onsdag at det palestinske folket er glade for at “denne kriminelle mannen” har gått bort. Hamas har som mål å ødelegge Israel og tok kontroll over Gazastripen med vold i 2007. De har oppfordret palestinere til å markere fredagen, når Peres skal bisettes, med «raseri», ifølge Times of Israel. Det var i månedskiftet september-oktober i fjor at den siste palestinske terrorbølgen mot israelere startet.

President Mahmoud Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene har sendt kondolanser til Peres-familien, der de omtaler Peres som en viktig partner for fred. I meldingen la Abbas vekt på innsatsen Peres har gjort for fred etter Osloavtalen, og fram til hans siste øyeblikk. Det offisielle palestinske nyhetsbyrået Wafa hadde imidlertid en helt annen måte å beskrive Peres på. De omtalte ham som «aggressiv», og nevnte ikke hans rolle i forhandlingene som ledet til Osloavtalen.

Al-Manar, en libanesisk tv-kanal kontrollert av terrorgruppen Hizbollah, erklærte at «verden er et bedre sted uten kriminelle som Shimon Peres».

Framstillingen av Peres som en krigsforbryter står i sterk kontrast til  det mange statsledere sier om ham. USAs president Barack Obama uttalte blant annet at Peres var en optimist og en fredens mann som følte seg forpliktet til å kjempe for Israels sikkerhet. Obama omtalte Peres som en god venn. Jan Egeland, som var en av de norske tilretteleggerne under Oslo-prosessen, husker Peres som en karismatisk mann med en overbevisning om at fred med palestinerne vil være nøkkelen til Israels framtid.

Forrige artikkelShimon Peres minnes av verdens statsledere
Neste artikkelStore forberedelser før begravelsen til Shimon Peres
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.