Kjennelse i palestinsk Høyesterett: Lokalvalget må utsettes

Rivaliseringen mellom Hamas og PA fører til at det ikke blir noe lokalvalg på Vestbredden og Gazastripen i denne omgang.

Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)

De palestinske selvstyremyndighetene (PA) vedtok lørdag 1. oktober å utsette lokalvalget på ubestemt tid, noe som mandag 3. oktober ble bekreftet av palestinsk Høyesterett i Ramallah på Vestbredden. På fredag hadde den samme domstolen bestemt at valget bare kunne gjennomføres på Vestbredden, og ikke på den Hamas-styrte Gazastripen. Det melder Times of Israel.

Etter den opprinnelige planen, som de palestinske selvstyremyndighetene kunngjorde 23. juni 2016, skulle valget finne sted 8. oktober i 416 byer og landsbyer på Vestbredden og Gazastripen. Det var forventet at lokalvalget ville bli etterfulgt av presidentvalg innen to år.

I går, mandag 3. oktober, oppfordret den palestinske valgkommisjonen PA-president Mahmoud Abbas om å utsette lokalvalget i minst seks måneder. Ifølge kommisjonen ville en utsettelse være “i palestinernes interesse”.

Presidenten i palestinsk Høyesterett, Hisham al-Hatoo, avsa samme dag en kjennelse i en fullpakket rettssal i Ramallah. Kjennelsen gikk ut på at PAs vedtak om utsettelse måtte tas til følge.

Forrige måned bestemte den samme domstolen at lokalvalget skulle utsettes til tidligst 21. desember. Begrunnelsen da var uenighet mellom Fatah og Hamas om kandidatene på valglistene.  PAs Høyesterett i Ramallah anser domstoler opprettet av Hamas-regimet i Gaza som ulovlige, og godtok ikke at disse domstolene hadde ekskludert flere Fatah-kandidater på Gazastripen fra å stille til valg. Høyesterettsavgjørelsen ble i tillegg begrunnet med at PA ville inkludere en rekke bydeler i det østlige Jerusalem i valget, men at det ikke var avklart med israelske myndigheter.

Det forrige lokalvalget som inkluderte både PA og Hamas fant sted mellom desember 2004 og desember 2005 i fire omganger, men ble aldri fullført. De to bevegelsene har vært bitre rivaler siden Hamas tok makten på Gazastripen i et voldelig oppgjør i 2007. Flere forsøk på forsoning har feilet i årene etter.

Hamas boikottet det forrige lokalvalget i 2012, men i år hadde de bestemt seg for å stille med kandidater. Ifølge meningsmålinger lå Hamas an til å få økt oppslutning, særlig på Vestbredden.

 

Forrige artikkelBengt-Ove Nordgård i MIFF Østfold: FNs urettferdige behandling av Israel
Neste artikkelNy pro-palestinsk båt på vei mot Gaza
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.