Kjennelse i palestinsk Høyesterett: Lokalvalget må utsettes

Rivaliseringen mellom Hamas og PA fører til at det ikke blir noe lokalvalg på Vestbredden og Gazastripen i denne omgang.
PA-president Mahmoud Abbas. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
PA-president Mahmoud Abbas. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)

De palestinske selvstyremyndighetene (PA) vedtok lørdag 1. oktober å utsette lokalvalget på ubestemt tid, noe som mandag 3. oktober ble bekreftet av palestinsk Høyesterett i Ramallah på Vestbredden. På fredag hadde den samme domstolen bestemt at valget bare kunne gjennomføres på Vestbredden, og ikke på den Hamas-styrte Gazastripen. Det melder Times of Israel.

Etter den opprinnelige planen, som de palestinske selvstyremyndighetene kunngjorde 23. juni 2016, skulle valget finne sted 8. oktober i 416 byer og landsbyer på Vestbredden og Gazastripen. Det var forventet at lokalvalget ville bli etterfulgt av presidentvalg innen to år.

I går, mandag 3. oktober, oppfordret den palestinske valgkommisjonen PA-president Mahmoud Abbas om å utsette lokalvalget i minst seks måneder. Ifølge kommisjonen ville en utsettelse være «i palestinernes interesse».

Presidenten i palestinsk Høyesterett, Hisham al-Hatoo, avsa samme dag en kjennelse i en fullpakket rettssal i Ramallah. Kjennelsen gikk ut på at PAs vedtak om utsettelse måtte tas til følge.

Forrige måned bestemte den samme domstolen at lokalvalget skulle utsettes til tidligst 21. desember. Begrunnelsen da var uenighet mellom Fatah og Hamas om kandidatene på valglistene.  PAs Høyesterett i Ramallah anser domstoler opprettet av Hamas-regimet i Gaza som ulovlige, og godtok ikke at disse domstolene hadde ekskludert flere Fatah-kandidater på Gazastripen fra å stille til valg. Høyesterettsavgjørelsen ble i tillegg begrunnet med at PA ville inkludere en rekke bydeler i det østlige Jerusalem i valget, men at det ikke var avklart med israelske myndigheter.

Det forrige lokalvalget som inkluderte både PA og Hamas fant sted mellom desember 2004 og desember 2005 i fire omganger, men ble aldri fullført. De to bevegelsene har vært bitre rivaler siden Hamas tok makten på Gazastripen i et voldelig oppgjør i 2007. Flere forsøk på forsoning har feilet i årene etter.

Hamas boikottet det forrige lokalvalget i 2012, men i år hadde de bestemt seg for å stille med kandidater. Ifølge meningsmålinger lå Hamas an til å få økt oppslutning, særlig på Vestbredden.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise