Palestinske kilder: Trump vil komme med et historisk tilbud til palestinerne

President Donald Trump skal være villig til å gå tilbake på løftet om å flytte ambassaden.
Trumps spesialutsending til Midtøsten, Jason Greenblatt, møtte Mahmoud Abbas tirsdag. (Foto: Twitter)
Trumps spesialutsending til Midtøsten, Jason Greenblatt, i møte med Mahmoud Abbas i mars 2017. (Foto: Twitter)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Høytstående palestinske tjenestemenn sier presidenten for de palestinske selvstyremyndighetene, Mahmoud Abbas, reiser til USA i neste måned for å treffe USAs president Donald Trump. I møtet skal Trump angivelig presentere en plan for å blåse liv i fredsforhandlingene med Israel, i bytte mot en byggestans i israelske bosetninger på Vestbredden, samt et løfte om at USA ikke flytter ambassaden sin fra Tel Aviv til Jerusalem, skriver den israelske avisen Times of Israel.

Det var den arabiske-språklige avisen Al-Khaleej som først meldte nyheten.

Palestinernes sjefsforhandler Saeb Erakat sier i et intervju med avisen at Trump vil presentere et historisk tilbud under Abbas´ forventede tur til USA i begynnelsen av april. Fredag hadde Trump og Abbas en telefonsamtale og da skal den amerikanske presidenten ha invitert sin palestinske kollega over til Washington.

Det har ikke kommet frem hva innholdet i det historiske tilbudet er, men Trump skal være villig til å gå tilbake på sitt gamle løfte om å flytte USAs ambassade hvis palestinerne går med på nye forhandlinger. Fredsforhandlingene skal arrangeres av USA og Jordan og samtalene skal foregå i Amman. En ikke navngitt kilde sier Abbas etter alt og dømme vil akseptere avtalen siden han “ikke har noe annet valg”.

Det er ingen uavhengige kilder som kan bekrefte avisens opplysninger. Det er heller ikke kjent om Israels statsminister Benjamin Netanyahu har gått med på byggestans. Netanyahu har tidligere vært negativ til slike lovnader på grunn av hans  partnere i regjeringskoalisjonen. Flere av dem ønsker ikke en byggestans.

Denne uken har Trumps spesialutsending til Midtøsten, Jason Greenblatt, truffet både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas, men han skal ikke ha presentert detaljene i planen.

Mange palestinere har fryktet at president Trump vil støtte alt Israel foretar seg, etter at han i valgkampen blant annet lovet å flytte USAs ambassade til Jerusalem. Men etter at han inntok Det hvite hus 20. januar, har Trump vært langt mer tilbakeholden i uttalelsene. Blant annet sa han på en pressekonferanse under Netanyahus besøk i Det hvite hus i februar at Israel må holde igjen byggingen i bosetninger.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise