Rapport: USA vil øke bistanden til palestinerne

Trump kutter i bistanden til de fleste land i utlandet, men øker støtten til palestinerne.

Trumps spesialutsending til Midtøsten, Jason Greenblatt, møtte Mahmoud Abbas tirsdag. (Foto: Twitter)
Trumps spesialutsending til Midtøsten, Jason Greenblatt, i møte med Mahmoud Abbas i mars 2017. (Foto: Twitter)

Det utenrikspolitiske magasinet Foreign Policy har publisert dokumenter fra det amerikanske utenriksdepartementet som viser at Trump-administrasjonen har planer om å gjøre store kutt i USAs utenlandsbistand, skriver avisen Ha’aretz.

Blant annet risikerer Egypt å miste halvparten av bistanden de får fra USA, noe som overrasker magasinet med tanke på det gode forholdet mellom Trump og Egypts president Abdel-Fattah al-Sissi. Jordan risikerer å miste over 20 prosent av bistanden de får fra USA, til tross for at Kong Abdullah II av Jordan var den første statslederen til å møte Donald Trump etter at han ble valgt til USAs 45. president.

Årsaken er at USA skal kutte kraftig i budsjettet til utenriksdepartementet. Men til tross for store kutt blir ikke bistanden til palestinerne rørt ifølge magasinet. Den vil faktisk øke med drøyt fem prosent, noe som gjør at USA vil gi nesten to milliarder kroner i støtte til palestinerne i 2018. Også Syria, Irak og Libya vil få mer i bistand.

Ifølge Foreign Policy kan USA komme til å “kompensere” Egypt og Jordan ved å beholde deres nåværende nivå på militærhjelp, selv om kuttene vil gjøre det økonomisk tøffere for Sissi og Kong Abdullah. Det er fortsatt uklart om de foreslåtte kuttene vil få støtte. Både demokrater og republikanere i kongressen advarer mot å kutte i en bistand de mener er nødvendig for USAs allierte, spesielt i Midtøsten.

Trump har tidligere gjort det klart at den militære støtten til Israel blir fredet.

 

  • Hjelp MIFF å formidle israelernes perspektiver og rette opp det falske bildet av Israel. Bli medlem av MIFF. Alle nye som blir medlemmer i april 2017 mottar boken Israel under lupen GRATIS i velkomstpakken (veil. pris 298,-).
Forrige artikkel– Israel er et evig monument for den udødelige styrken til det jødiske folk
Neste artikkelIsraelsk avis: Trump vil anerkjenne hele Jerusalem som Israels hovedstad
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.