Brende: – “Ny dynamikk” når det gjelder fangelønn

Utenriksminister Børge Brende understreker nok en gang at ordningen med økonomisk belønning av terrorister er uakseptabel, men forplikter seg ikke til å legge økonomisk press på palestinske myndigheter.

Børge Brende og Mahmoud Abbas. Bildet er tatt 8. mai 2014. (Foto: UD / Flickr.com / CC)
Børge Brende i møte med Mahmoud Abbas 8. mai 2014. Norge har de siste fire årene gitt 3,8 milliarder kroner i bistand til palestinerne. Amnesty mener Norge og andre giverland må presse Abbas hardere. (Foto: UD / Flickr.com / CC)

10. mai sendte KrF-politiker Hans Fredrik Grøvan et skriftlig spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H) om den palestinske terrorlønnen. I brevet skrev Grøvan at verdenssamfunnet må legge et større press på palestinske myndigheter “for at de skal slutte å gi ros, heder og penger til dem som utfører terrordrap”.

Nå har utenriksministeren svart. Brende skriver at Norge ved flere anledninger har gjort det klart for de palestinske selvstyremyndighetene (PA) at støtteordningen rettet mot palestinske fanger i israelske fengsel er uakseptabel og må avvikles.

– I mine samtaler med president Mahmoud Abbas og finansminister Shukri Bishara har jeg ved flere anledninger understreket at PA vil være tjent med å avskaffe den nåværende praksisen, skriver Brende i svaret sitt til KrF-politikeren.

Grøvan stiller også spørsmål om utenriksministeren vil kontakte andre givere, særlig USA og EU, for å gi “et felles signal til palestinske myndigheter om at det vil få konsekvenser for bistanden hvis belønningsordningen for terrordrap i Israel videreføres”. Brende svarer at de er i dialog med andre givere om støtteordningen.

– Jeg har også drøftet saken med relevante partnere, inkludert under mitt nylige besøk til Washington. Likesinnede land mener, som Norge, at ingen bistandsmidler må gå til å finansiere en slik ordning, skriver utenriksministeren.

Trump og Abbas møttes i det hvite hus onsdag 3. mai. (Foto: Facebook)
Trump tok opp terrorlønnen med Abbas da han besøkte Det hvite hus. (Foto: Facebook)

Brende skriver også at støtteordningen for palestinske fanger var gjenstand for diskusjoner da Abbas nylig møtte USAs president Donald Trump i Washington.

– Palestinske myndigheter har nå sagt seg villig til å se på ordningen på ny, skriver Brende, som mener saken nå har fått en “ny dynamikk”.

Men allerede samme dag som Trump tok opp terrorlønnen med Abbas avviste palestinerne kravet fra den amerikanske presidenten. Den palestinske toppolitikeren Nabil Shaath mente forslaget fra Trump var “sinnssykt”. Det er uklart for MIFF overfor hvem PA har forpliktet seg til å se på ordningen på ny.

KrF-politiker Grøvan er sånn passe fornøyd med svaret til Brende.

– Brende understreker at det er uakseptabelt å lønne terrorister. Det er ikke overraskende. Jeg konstaterer også med tilfredshet at han har tatt denne helt uakseptable praksisen opp med andre giverland for å legge press på de palestinske myndighetene, sier Grøvan til Med Israel for fred.

Likevel kunne han ønske at utenriksministerne var enda klarere overfor palestinske myndigheter. KrF og Grøvan mener Norge må true med å kutte bistanden til palestinerne hvis ordningen med lønn til dømte terrorister ikke avvikles.

– Jeg mener at hvis ikke denne praksisen tar slutt må dette føre til at norsk og andre vestlige lands bistand blir avviklet. Å opprettholde en slik praksis, uavhengig av hvem sine penger dette er, er uhørt og helt i strid med alle intensjoner om å bidra til å skape et samfunn basert på grunnleggende menneskerettigheter. Svaret viser at dette er en sak Brende har engasjert seg i, men status forteller at det må fortsatt legges press på palestinske myndigheter for at denne praksis skal ta slutt, sier han.

Mannen som drepte 15 år gamle Malki Roth får 9000 kroner i måneden.

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF). (Foto: MIFF)
Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) er passe fornøyd med svaret fra Brende. (Foto: MIFF)
Forrige artikkelTa avstand fra boikott av Israel!
Neste artikkelTrumps timeplan i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.