Ny historisk avtale mellom Israel og palestinerne

Bare dager etter at en historisk strømavtale ble signert er en ny samarbeidsavtale på plass.

Tzahi Hanegbi (t.v.) , Israels minister for samarbeid i regionen, bekrefter avtalen med et håndtrykk med representant Mazen Ghuneim fra de palestinske selvstyremyndighetene. I midten USAs spesialutsending Jason Greenblatt. (Foto: US Embassy)
Tzahi Hanegbi (t.v.) , Israels minister for samarbeid i regionen, bekrefter avtalen med et håndtrykk med representant Mazen Ghuneim fra de palestinske selvstyremyndighetene. I midten USAs spesialutsending Jason Greenblatt. (Foto: US Embassy)

USAs spesialutsending til Midtøsten, Jason Greenblatt, annonserte torsdag at Israel og de palestinske selvstyremyndighetene har signert en historisk vannavtale. Avtalen innebærer at Israel selger 33 millioner kubikkmeter med vann til selvstyremyndighetene. Det vil gi vannforsyningen på Vestbredden et stort løft.

– Vann er en verdifull vare i Midtøsten, fortalte Greenblatt på en pressekonferanse.

Det er bare noen få dager siden Israel og selvstyremyndighetene signerte en annen historisk avtale om leveranse av strøm. Da ble også en helt ny transformatorstasjon åpnet utenfor den palestinske byen Jenin. Det var den aller første palestinskeide elektrisitetsinfrastrukturen og er første skritt på veien til å gjøre selvstyreområdene energiuavhengige. Greenblatt mener samarbeidet forbedrer livene til palestinerne.

– USAs president Donald Trump har gjort det klart at å jobbe fram en endelig fredsavtale mellom Israel og palestinerne er av topp prioritet for ham, sa han.

Ifølge avisen Jerusalem Post skal ti millioner kubikkmeter med vann også leveres til Gazastripen. Forhandlingene rundt avtalen skal ha pågått i flere måneder.

– En ting jeg har lært av dette er at hvis man fokuserer på utfordringene, ikke historie, bakgrunnen, følelser eller andre forstyrrende elementer, så er likheten større enn det som skiller oss. En annen ting jeg har lært er at jo mer diskré forhandlingene er, jo større sjanse er det for at de lykkes, sa Tzahi Hanegbi, Israels minister for samarbeid i regionen, på pressekonferansen som ble holdt i Jerusalem.

Trumps spesialutsending får mye av æren for å ha fått i havn vannavtalen. Oded Revivi i Yesha-rådet, en paraplyorganisasjon for de lokale myndighetene i de jødiske bosetningene på Vestbredden, sier avtalen vil komme til å endre folks liv på bakken.

– Vi har alltid sagt at sann fred må bygges fra bunnen av, ett steg om gangen.

Greenblatt er i Midtøsten for å jobbe videre mot en fredsavtale. Han har blant annet møtt Benjamin Netanyahu. (Foto: Haim Zach)
Greenblatt er i Midtøsten for å jobbe videre mot en fredsavtale. Han har blant annet møtt Benjamin Netanyahu. (Foto: Haim Zach)
Forrige artikkel1.750.000 turister har besøkt Israel i år
Neste artikkelTo drept i terrorangrep i Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -