Større deler av UDs rapport om «Palestina» er unntatt offentlighet

MIFF fikk innsyn, men mange avsnitt er sladdet.
Hvorfor kan ikke alt som norske diplomater skriver om palestinske myndigheter offentliggjøres?

Onsdag 1. november viste MIFF hvordan nyhetsbyrået NTB vrir og vender på halvårsrapporten til den norske ambassaden i Israel. Vi publiserte også hele rapporten, ikke bare NTBs skjeve og tendensiøse utvalg.

Samtidig med at MIFF ba Utenriksdepartementet om innsyn i halvårsrapporten fra ambassaden i Israel, ba vi også om innsyn i halvårsrapporten fra det norske representasjonskontoret i Ramallah.

Rapporten om Israel kom etter to dager uten at noe var holdt tilbake for offentligheten. Rapporten om de palestinske selvstyremyndighetene kom etter fem dager. Før den kunne offentliggjøres måtte den sladdes av Utenriksdepartementet.

– Kopi av dokumentet er delvis sladdet i henhold til offl. § 14, 1. ledd og 20. 1. b, skriver Utenriksdepartementet til MIFF.

Første lovparagraf lyder:

«Eit organ kan gjere unntak frå innsyn for dokument som organet har utarbeidd for si eiga interne saksførebuing.»

Andre lovparagraf lyder:

«Det kan gjerast unntak frå innsyn for opplysningar når det er påkravd av omsyn til Noregs utanrikspolitiske interesser dersom opplysningane er mottekne under føresetnad av eller det følgjer av fast praksis at dei ikkje skal offentleggjerast.»

Allerede det andre avsnittet i rapporten er sladdet i sin helhet. Det samme gjelder det fjerde avsnittet. Halvparten av side 2 og det aller meste av side 3 er borte. I tillegg følger flere setninger og avsnitt gjennom hele rapporten.

Les hele rapporten og landfakta slik MIFF mottok dem fra Utenriksdepartementet. (PDF)

Rapporten ble sendt ut til mottakere i Utenrikstjenesten 15. september.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise