Palestinsk historiker: – Det var ikke noe som het et palestinsk folk i 1917

Sannheten kom på palestinsk TV.
Abd Al-Ghani Salameh. (Skjermdump fra Youtube/PMW)
Abd Al-Ghani Salameh. (Skjermdump fra Youtube/PMW)

Fredag 2. november 1917 erklærte den britiske regjeringen at den støttet etableringen av et nasjonalt hjemland for det jødiske folk i Palestina. Erklæringen har siden fått navnet Balfour-erklæringen, etter utenriksminister Arthur James Balfour.

I forbindelse med 100-årsdagen for erklæringen sendte de palestinske selvstyremyndighetenes offisielle TV-kanal, PA TV, et intervju 1. november med den palestinske historikeren Abd Al-Ghani Salameh. Der forklarte han at det ikke fantes noe palestinsk folk i 1917.

Det var Palestinian Media Watch (PMW) som i en artikkel publisert 5. november først omtalte intervjuet.

Programlederen stilte følgende spørsmål til gjesten:

«Gjennom historien har det alltid vært strid om Palestina. Hvordan har ambisjonene om å styre påvirket den palestinske tilværelsen, palestinernes alternativer og palestinernes utviklingsmuligheter?»

Historiker Abd Al-Ghani Salameh svarte slik:

«Før Balfour-løftet [erklæringen], da Det osmanske riket tok slutt (1517-1917), fantes ikke Palestinas grenser slik vi kjenner dem i dag, og det var ikke noe som het et palestinsk folk med en identitet slik vi kjenner det i dag ettersom Palestinas administrative inndeling strakk seg fra øst til vest og inkluderte Jordan og Sør-Libanon. Og som alle andre folkeslag i området ble [palestinerne] frigjort fra tyrkisk herredømme – som umiddelbart ble endret til et kolonistyre [britisk] – men uten at de dannet en palestinsk identitet som et folk.»

Se utdrag av intervjuet i denne videoen:

 

Relaterte artikler:
Palestina var aldri en stat (med kart over administrasjonsinndelingen som historikeren omtaler)
Palestinere i Palestina?
Åpent brev til venner av palestinerne
Hvordan tror du NRK markerte hundreårsdagen for Balfour-erklæringen?

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise