Palestinsk historiker: – Det var ikke noe som het et palestinsk folk i 1917

Sannheten kom på palestinsk TV.

Abd Al-Ghani Salameh. (Skjermdump fra Youtube/PMW)
Abd Al-Ghani Salameh. (Skjermdump fra Youtube/PMW)

Fredag 2. november 1917 erklærte den britiske regjeringen at den støttet etableringen av et nasjonalt hjemland for det jødiske folk i Palestina. Erklæringen har siden fått navnet Balfour-erklæringen, etter utenriksminister Arthur James Balfour.

I forbindelse med 100-årsdagen for erklæringen sendte de palestinske selvstyremyndighetenes offisielle TV-kanal, PA TV, et intervju 1. november med den palestinske historikeren Abd Al-Ghani Salameh. Der forklarte han at det ikke fantes noe palestinsk folk i 1917.

Det var Palestinian Media Watch (PMW) som i en artikkel publisert 5. november først omtalte intervjuet.

Programlederen stilte følgende spørsmål til gjesten:

«Gjennom historien har det alltid vært strid om Palestina. Hvordan har ambisjonene om å styre påvirket den palestinske tilværelsen, palestinernes alternativer og palestinernes utviklingsmuligheter?»

Historiker Abd Al-Ghani Salameh svarte slik:

«Før Balfour-løftet [erklæringen], da Det osmanske riket tok slutt (1517-1917), fantes ikke Palestinas grenser slik vi kjenner dem i dag, og det var ikke noe som het et palestinsk folk med en identitet slik vi kjenner det i dag ettersom Palestinas administrative inndeling strakk seg fra øst til vest og inkluderte Jordan og Sør-Libanon. Og som alle andre folkeslag i området ble [palestinerne] frigjort fra tyrkisk herredømme – som umiddelbart ble endret til et kolonistyre [britisk] – men uten at de dannet en palestinsk identitet som et folk.»

Se utdrag av intervjuet i denne videoen:

 

Relaterte artikler:
Palestina var aldri en stat (med kart over administrasjonsinndelingen som historikeren omtaler)
Palestinere i Palestina?
Åpent brev til venner av palestinerne
Hvordan tror du NRK markerte hundreårsdagen for Balfour-erklæringen?

Forrige artikkel– Å se på Balfour-erklæringen som en forbrytelse er selve roten til konflikten
Neste artikkelTok imot turist nummer tre million
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.