Palestinsk historiker: – Det var ikke noe som het et palestinsk folk i 1917

Sannheten kom på palestinsk TV.
Abd Al-Ghani Salameh. (Skjermdump fra Youtube/PMW)
Abd Al-Ghani Salameh. (Skjermdump fra Youtube/PMW)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Fredag 2. november 1917 erklærte den britiske regjeringen at den støttet etableringen av et nasjonalt hjemland for det jødiske folk i Palestina. Erklæringen har siden fått navnet Balfour-erklæringen, etter utenriksminister Arthur James Balfour.

I forbindelse med 100-årsdagen for erklæringen sendte de palestinske selvstyremyndighetenes offisielle TV-kanal, PA TV, et intervju 1. november med den palestinske historikeren Abd Al-Ghani Salameh. Der forklarte han at det ikke fantes noe palestinsk folk i 1917.

Det var Palestinian Media Watch (PMW) som i en artikkel publisert 5. november først omtalte intervjuet.

Programlederen stilte følgende spørsmål til gjesten:

«Gjennom historien har det alltid vært strid om Palestina. Hvordan har ambisjonene om å styre påvirket den palestinske tilværelsen, palestinernes alternativer og palestinernes utviklingsmuligheter?»

Historiker Abd Al-Ghani Salameh svarte slik:

«Før Balfour-løftet [erklæringen], da Det osmanske riket tok slutt (1517-1917), fantes ikke Palestinas grenser slik vi kjenner dem i dag, og det var ikke noe som het et palestinsk folk med en identitet slik vi kjenner det i dag ettersom Palestinas administrative inndeling strakk seg fra øst til vest og inkluderte Jordan og Sør-Libanon. Og som alle andre folkeslag i området ble [palestinerne] frigjort fra tyrkisk herredømme – som umiddelbart ble endret til et kolonistyre [britisk] – men uten at de dannet en palestinsk identitet som et folk.»

Se utdrag av intervjuet i denne videoen:

 

Relaterte artikler:
Palestina var aldri en stat (med kart over administrasjonsinndelingen som historikeren omtaler)
Palestinere i Palestina?
Åpent brev til venner av palestinerne
Hvordan tror du NRK markerte hundreårsdagen for Balfour-erklæringen?Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise