Palestinerne skal gå til urnene igjen

Hamas og Fatah er enige om å gjennomføre valg innen utgangen av 2018.

Ismail Haniyeh fra Hamas ville ha vunnet over PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah hvis det var valg i dag. (Foto: Wikimedie Commons og CC / Flickr.com)
Hamas´ Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah lover nytt valg. (Foto: Wikipedia/Flickr)

De palestinske fraksjonene Hamas og Fatah skal ha blitt enige om å holde valg innen utgangen av 2018. Partene skal ha kommet til enighet under forsoningssamtalene i Egypts hovedstad Kairo, skriver avisen Ha’aretz.

Ifølge en uttalelse fra fraksjonene skal palestinernes president Mahmoud Abbas sette den endelige valgdatoen senere. Det er ikke første gang Hamas og Fatah er enige om å gjennomføre et valg, uten at valget har funnet sted.

Sist gang palestinerne gikk til urnene var i januar 2006. Da vant Hamas valget. I mars 2007 dannet Hamas en samlingsregjering med Fatah, men den brøt sammen etter bare tre måneder. Det endte med en blodig konflikt mellom de to fraksjonene og at Hamas tok full kontroll over Gazastripen.

Siden har partene vært i konflikt, men i oktober ble Hamas og Fatah enige om en forsoningsavtale. Israel er skeptiske til avtalen, da den ikke innebærer en avvæpning av Hamas eller en anerkjennelse av Israel.

Mahmoud Abbas ble valgt til president i de palestinske selvstyremyndighetene i 2005. Hans presidentperiode utløp i januar 2009, men har blitt sittende i påvente av et nytt presidentvalg skal avholdes.

Forrige artikkelTopp-politiker i København feirer valgsuksess med å trykke framtid uten Israel til brystet
Neste artikkelKan bli første jødiske Miss Tyskland
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.