9 av 10 palestinske menn sier de vil bruke vold for å beskytte sin ære

Vet du hvordan palestinerne tenker om kjønnsroller og likestilling?

(Illustrasjonsfoto: Mustafa Hassona)
(Illustrasjonsfoto: Mustafa Hassona)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

For to år siden ble det gjennomført en omfattende undersøkelse om likestilling og kjønnsroller i det palestinske samfunnet. Undersøkelsen ble koordinert av Prumundo og UN Women, sponset av svensk bistand og gjennomført i samarbeid med det palestinske Birzeit Universitys institutt for kvinnestudier. Et representativt utvalg av 1200 menn og 1199 kvinner deltok i undersøkelsen.

Her følger en serie påstander, og hvor stor prosentandel av menn og kvinner mellom 18 og 59 år som sier seg enige eller sterkt enige. Resultatene gir et viktig innblikk inn i det palestinske samfunnet.

«Dersom en annen mann i mitt samfunn fornærmer meg, vil jeg forsvare min ære med vold dersom jeg må.» 89 prosent menn. (Kvinner fikk ikke spørsmålet.)

«Det er en manns ansvar å ha vergeansvar over sine kvinnelige slektninger.» 82 prosent menn, 64 prosent kvinner.

«Gutter er ansvarlige for oppførselen til sine søstre, selv om de [guttene] er yngre enn sine søstre.» 76 prosent menn, 26 prosent kvinner.

«Kvinner bør la menn ta seg av politikk.» 59 prosent menn, 41 prosent kvinner.

«Ugifte kvinner bør ha samme rett til å leve alene som ugifte menn.» 29 prosent menn, 39 prosent kvinner.

«Det er ganger når en kvinne fortjener å bli slått.» 34 prosent menn, 26 prosent kvinner.

«En kvinne må tåle vold for å holde familien sammen.» 63 prosent menn, 50 prosent kvinner.

«Jeg synes det er skammelig når menn deltar i omsorgsarbeid for barn og annet husarbeid.» 19 prosent menn, 14 prosent kvinner.

25 prosent av menn og 22 prosent av kvinner sier at de så deres mor bli slått av deres far eller en mannlig slektning i løpet av sin oppvekst.

Forrige artikkelBlogger Leif Knutsen: – Reaksjonene fra OD-talsfolk vitner ikke om velvilje
Neste artikkel– Israel er nødhavnen til min familie
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -