Israel bidro til å redde livet til PA-president Mahmoud Abbas

Likevel sprer palestinske myndigheter rykter om at Israel ønsker å drepe ham.

De palestinske selvstyremyndighetene publiserte dette bildet av Abbas da det oppstod rykter om helsetilstanden hans.
De palestinske selvstyremyndighetene publiserte dette sykehusbildet av Abbas da det oppstod rykter om helsetilstanden.

Helsen til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har vært nedadgående de siste årene. Til tider har helsen vært så dårlig at legene har fryktet for livet hans. Takket være hemmelig behandling av en spesialist fra Israel er helsen hans nå betydelig forbedret, skriver Yedioth Ahronoth.

20. mai 2018 ble Abbas innlagt på sykehus for andre gang i løpet av 24 timer ved Istishari Arab-sykehuset i Ramallah med lungebetennelse, som hadde kommet etter komplikasjoner med en ørebetennelse. Legene fryktet at hele systemet til den 83 år gamle palestinske lederen ville bryte sammen.

Mens de palestinske selvstyremyndighetene (PA) gjorde alt de kunne for å villede offentligheten og media om helsetilstanden til Abbas, fikk Israel kjennskap til den alvorlige situasjonen. Derfor bestemte de seg for å tilby Abbas behandling på et israelsk sykehus, hvor han kunne få den mest avanserte medisinske behandlingen.

Selv om palestinske myndigheter bestemte seg for høflig å avvise tilbudet, fordi de fryktet det ville bli møtt med hard kritikk fra den palestinske offentligheten, uttrykte de likevel takknemlighet.

Israel bestemte seg da for å sende en spesialist til Ramallah, som ble med i gruppen av utenlandske doktorer som behandlet PA-lederen i et forsøk på å stabilisere tilstanden hans. Etter to dager med intensiv behandling ble Abbas bedre og en uke senere ble han utskrevet fra sykehuset.

Den aldrende palestinske lederens helsetilstand gikk opp og ned i 2018. I februar i fjor, etter en tale til FNs generalforsamling, ble han i hemmelighet innlagt på et amerikansk sykehus som spesialiserer seg på å diagnostisere og behandle kreft. På grunn av rykter om hans helsetilstand gikk hans talsmann ut og sa at det kun dreide seg om en rutinekontroll. Trolig var det en medisinsk test for utelukke at Abbas hadde magekreft.

Siden han ble utskrevet fra sykehuset i mai har Abbas gradvis kommet tilbake i arbeid. Selv om han sjeldent kommer til sitt kontor i Ramallah og holder mange av sine møter hjemme, er han fortsatt oppegående og stabil. Abbas har også lagt om deler av livsstilen sin og har blant annet sluttet å røyke etter årevis med tung røyking.

Til tross for at Israel tilbydde Abbas opphold på et israelsk sykehus og sendte en spesialist til Ramallah, sprer de palestinske myndighetene løgner om at Israel har planer om å likvidere den palestinske presidenten. En rådgiver av Abbas sier til PAs offisielle avis, Al-Hayat Al-Jadida, at Israel planlegger å drepe presidenten i samarbeid med Hamas, skriver Palestinian Media Watch (PMW). Også Abbas antyder at Israel er ute etter å drepe ham.

Ganske absurd, med tanke på at de nylig bidro til å redde livet hans. Tvert imot er Israel bekymret for dagen da Abbas dør. De frykter det vil oppstå en blodig maktkamp mellom dem som ønsker å overta posisjonen hans. En slik konflikt kan true den relativt stabile situasjonen på Vestbredden i dag.

Mahmoud Abbas ble valgt til president i 2005. Hans presidentperiode utløp allerede i januar 2009, men han har blitt sittende i påvente av at et nytt presidentvalg skal avholdes. Det har blitt utsatt ved gjentatte anledninger. Siste lovnad var at det skal gjennomføres et valg innen utgangen av 2018.

Det valget ble det ingenting av.

Forrige artikkelIsrael risikerer trefrontskrig i 2019
Neste artikkelSe Conrad Myrland slakte Odd Karsten Tveits bok om Trygve Lie
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.