Oppløser den palestinske regjeringen

Statsminister Rami Hamdallah og resten av regjeringen har sagt opp sine stillinger.

Norges utenriksminister Børge Brende sammen med Rami Hamdallah, statsminister for de palestinske selvstyremyndighetene. (Foto: Frode Overland Andersen, UD)
Norges tidligere utenriksminister Børge Brende sammen med Rami Hamdallah, statsminister for de palestinske selvstyremyndighetene. Nå har Hamdallah og regjeringen trukket seg. (Foto: Frode Overland Andersen, UD)

Statsministeren for de palestinske selvstyremyndighetene, Rami Hamdallah, kunngjorde tirsdag 29. januar at han og resten av regjeringen har levert sin oppsigelse til PA-president Mahmoud Abbas. Regjeringen vil fortsette sine arbeidsoppgaver fram til en ny regjering er på plass, skriver Jerusalem Post.

Hamdallah kom med kunngjørelsen under det ukentlige møtet til den palestinske regjeringen i Ramallah. Han uttrykte samtidig håp om at forhandlinger om en ny regjeringen kunne komme fort i gang.

– Enhver regjering er avhengig av tillit fra palestinske innbyggere for å bli en suksess, sa Hamdallah. Det er ikke kjent om Abbas aksepterer oppsigelsen.

Abbas har lenge vært under press fra den styrende Fatah-fraksjonen om å fjerne Hamdallah fra makten og etablere en ny regjering bestående av i hovedsak PLO og uavhengige personer. Hamdallahs Ramallah-baserte regjering ble opprettet etter enighet mellom Fatah og Hamas i 2014.

Nå mener Fatah-lederne at det ikke er noe poeng i å holde den nåværende regjeringen i live, på grunn av den pågående konflikten med Hamas. I tillegg skal mange i Fatah også være misfornøyd med arbeidet til den palestinske statsministeren. Fatah mener også at siden de er den største fraksjonen i PLO, så bør de ha en sterkere tilstedeværelse i enhver palestinsk regjering.

– Fatahs krav om å danne en ny regjering bestående av PLO-fraksjoner vil forsterke spliden mellom Vestbredden og Gazastripen. Vårt folk trenger en nasjonal samlingsregjering som vil representere alle palestinere, sier Hamas-talsmann Fawzi Barhoum.

Under et besøk på Gaza i fjor ble Hamdallah utsatt for et attentatforsøk.

Forrige artikkelMIFF og PMW viser regjeringen hvordan den kan oppfylle sine løfter
Neste artikkelIntel investerer 94 milliarder i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.