Palestinske myndigheter straffes økonomisk for å lønne terrorister

Israel holder tilbake over én milliard kroner av PAs skatteinntekter.

Palestinske fanger i israelske fengsler får høye månedslønninger fra PA.
Palestinske fanger i israelske fengsler får høye månedslønninger fra PA. Mange av dem er dømt for terrorisme.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den israelske regjeringens sikkerhetskabinett har godkjent innføringen av en ny lov som holder tilbake over en milliard kroner i midler til de palestinske selvstyremyndighetene, på grunn av deres belønningssystem for terrorisme.

Innføringen av loven skjer til tross for motstand fra flere sikkerhetstjenester, som frykter det kan destabilisere Vestbredden, skriver Times of Israel.

Ministerne i sikkerhetskabinettet støtter at statsministeren Netanyahu holder tilbake nesten 1,2 milliarder norske kroner i skatteinntekter, som de samler inn for de palestinske selvstyremyndighetene (PA). Det tilsvarer den samme summen som PA brukte på lønn til terrorister og deres familier i 2018.

Loven instruerer også sikkerhetsmyndighetene til å undersøke om PA gjør andre former for utbetalinger og belønninger til terrorister og deres familier.

«Beløpet som blir holdt tilbake vil bli justert tilsvarende», står det i loven.

PLO-tjenestemannen Ahmed Majdalani anklager Israel og USA, som har kuttet flere hundre millioner kroner i støtte til palestinerne, for utpressing.

– Okkupasjonsregjeringen forsøker å ødelegge den nasjonale myndigheten i partnerskap med USA-administrasjonen til Donald Trump, sier Majdalani.

Israels økonomi- og industriminister Eli Cohen, som er medlem i sikkerhetskabinettet, er glad for beslutningen om å holde tilbake penger.

– Det kan ikke være sånn at familiene til terrorister som dreper jøder i kaldt blod skal nyte godt av stipender eller lønninger for disse terrorhandlingene. I dag har kabinettet stoppet denne absurditeten, sier Cohen i en uttalelse.

Israel samler inn rundt 1,1 milliarder kroner i måneden i toll og avgifter på varer som skal til det palestinske markedet og som går gjennom israelske havner. Disse pengene overfører de så videre til palestinske myndigheter.

Loven som tillater Israel å holde tilbake skattepengene ble vedtatt i Knesset i 2018, men har møtt motstand blant sikkerhetsmyndighetene, som frykter det vil skade sikkerhetssamarbeidet og stabiliteten på Vestbredden.

Den israelske regjeringen har tidligere nektet å iverksette tiltaket, til tross for offentlig press om å slå ned på terrorbelønningen. Men etter det brutale drapet på den israelske tenåringen Ori Ansbacher 7. februar, har debatten igjen blusset opp. Dette har har gjort at sikkerhetskabinettet likevel aksepterer at skattepengene blir holdt igjen for å presse PA økonomisk.

Sikkerhetsmyndighetene i Israel tror ikke resultatet blir at den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kommer til å kutte i terrorlønnen, men at han heller vil kutte i utbetalingene til Gazastripen. Det frykter de vil føre til mer bråk og vold fra den palestinske enklaven.

Forrige artikkelArabiske ledere forsvarte Israel og angrep Iran under Warszawa-møtet
Neste artikkelNorge ga nettopp 125 millioner kroner til å videreføre konflikten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.