Abbas truer med å sulte sitt eget folk

Truer med å skape en humanitær katastrofe hvis det kuttes i terrorlønnen.

De palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK / Flickr.com.)
De palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK / Flickr.com.)

President Mahmoud Abbas sier de palestinske selvstyremyndighetene (PA) vil nekte å ta imot skattepengene som Israel samler inn for dem, hvis Israel trekker fra beløpet som PA bruker på å lønne terrorister og deres familier. Det vil i så fall føre til en stor humanitær krise i det palestinske samfunnet.

Israel samler inn rundt 1,1 milliarder kroner i måneden i toll og avgifter på varer som skal til det palestinske markedet og som går gjennom israelske havner. Disse pengene overfører de så videre til palestinske myndigheter.

Nylig vedtok den israelske regjeringen å holde tilbake rundt 100 millioner kroner i måneden, en sum som tilsvarer det PA bruker på lønn til terrorister. En israelsk lov fra 2018 gir myndighetene rett til å holde tilbake midlene.

Abbas svarer med at de ikke vil ta imot en eneste krone av pengene Israel samler inn, så lenge noe er trukket ifra, skriver Palestinian Media Watch.

Hvis Abbas gjør som han har sagt, og nekter å ta imot pengene fra Israel, viser det at de palestinske myndighetene prioriterer å belønne terrorister og mordere, fremfor å gjøre det beste for den palestinske befolkningen.

I stedet for å akseptere at Israel holder tilbake rundt 100 millioner kroner i måneden i terrorlønn, truer Abbas med å holde sin befolkning som gisler.

Faktisk kan hele den økonomiske infrastrukturen i de palestinske områdene stoppe opp hvis Abbas gjør alvor av truslene sine. Skattene som Israel samler inn utgjør rundt halvparten av alle driftsmidlene i PAs budsjett.

Så hvorfor vil Abbas risikere å skape en finansiell og humanitær katastrofe i de palestinske områdene? Palestinan Media Watch peker på flere ting:

For det første kan det være at Abbas ønsker å skyve folket foran seg for å presse Israel til å overføre pengene han bruker på terrorisme. For det andre kan en humanitær katastrofe skape press fra det internasjonale samfunnet for å få Israel til å ikke følge sine egne lover. For det tredje kan det få det internasjonale samfunnet til å igjen subsidiere de palestinske myndighetene.

Uansett er dette nok et eksempel fra Abbas om at belønning av terrorisme har en høy og viktig prioritet hos de palestinske selvstyremyndighetene.

Forrige artikkelPalestiner som kastet brannbombe mot synagoge utvises fra Sverige
Neste artikkelKan man virkelig stole på NTB?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.