Hva norske medier ikke kommer til å fortelle deg om den nye palestinske statsministeren

Søndag 10. mars ble Muhammad Shtayyeh utnevnt til ny statsminister i de palestinske selvstyremyndighetene.

- Fatah har ikke anerkjent Israel, sier PAs statsminister Muhammad Shtayyeh. (Foto: Wikimedia Commons)
- Fatah har ikke anerkjent Israel, sier PAs statsminister Muhammad Shtayyeh. (Foto: Wikimedia Commons)

Muhammad Shtayyeh (61) har doktorgrad i økonomisk utvikling fra Universitetet i Sussex. Før han ble minister for palestinernes økonomiske råd i 2009 jobbet han blant annet som professor ved Birzeit universitetet på Vestbredden, ifølge Wikipedia. I mange år har Shtayyeh hatt en viktig rolle i sentralstyret til Fatah-partiet til PA-president Mahmoud Abbas. Søndag 10. mars erstattet Shtayyeh «teknokraten» Rami Hamdallah som palestinsk statsminister.

Neste gang du hører om manglende fredsvilje fra israelske politikere, bør du minne om hva den palestinske statsministeren står for. Her følger noen eksempler samlet av Palestinian Media Watch.

– Fatah-bevegelsen har aldri krevd at Hamas anerkjenner Israel. Frem til i dag har ikke Fatah anerkjent Israel. Temaet om anerkjennelse av Israel har ikke kommet opp i noen Fatah-møter, sa Shtayyeh på offisielt PA TV 26. mars 2017.

– Vi vil aldri gjøre kompromiss når det gjelder vår rett til å vende tilbake, sa Shtayyeh til den offisielle PA-avisen Al-Hayat Al-Jadida 27. august 2018. Dette er et politisk krav som vil gjøre verdens eneste jødiske stat til arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58. Jødene er blitt presset og jaget ut fra alle de arabiske landene.

– Å flytte USAs ambassade til Jerusalem betyr en slutt på tostatsløsningen og slutten på alle framtidige forhandlinger, sa Shtayyeh til PA-myndighetenes offisielle nyhetsbyrå WAFA 18. januar 2017.

Shtayyeh ser på Israel som et koloniprosjekt «uten forbindelse til jødedommen». Han benekter jødenes historiske tilknytning til landområdet (Al-Hayat Al-Jadida 28. oktober 2016) og har betegnet Jesus som «den første palestiner».

Shtayyeh mener palestinske terrorister er «frihetskjempere» og oppmuntrer til å bruke «alle midler» i kampen mot Israel. Han har gitt offentlig ros til terrordrapsmenn som Abu Jihad (ansvarlig for drap på minst 125 israelere) og Abu Iyad (ansvarlig for drap på 11 israelske idrettsmenn i München OL i 1972).

Shtayyeh går sterkt imot å fordømme Hamas som en terrororganisasjon.

– Vi vil ikke akseptere at noen palestinsk organisasjon blir definert som terrororganisasjon, sa Shtayyeh 2. desember 2018.

Forrige artikkelTel Aviv angrepet med to iransk-produserte raketter fra Gaza-stripen
Neste artikkelStor vekst i grasrotandelen til MIFFs lokallag
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.