Palestinske ledere er svært upopulære blant sine egne

Bare 11 prosent har tillit til PA-president Mahmoud Abbas, mens 6 prosent har tillit til Hamas-leder Ismail Haniyeh.

Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

En ny meningsmåling gjennomført av den Ramallah-baserte palestinske organisasjonen Jerusalem Media and Communication Center, viser at de arabiske innbyggerne på Vestbredden og i Gaza er svært misfornøyde med sine egne ledere, og desperate etter et nyvalg på president og lovgivende forsamling.

På spørsmål om hvilken palestinsk politiker eller religiøs leder de stoler mest på svarer bare 11,5 prosent PA-president Mahmoud Abbas. 6,3 prosent velger Hamas-leder Ismail Haniyeh, mens den dømte terroristen Marwan Barghouti får 8,4 prosent. Hele 47,8 prosent svarer at de ikke stoler på noen palestinske politikere eller religiøse ledere.

Den portretterte mannen på sikkerhetsbarrieren mellom Jerusalem og Ramallah er den fem ganger drapsdømte terrorlederen Marwan Barghouti. Han er en populær presidentkandidat. (Foto: Wikimedia Commons.)
Den portretterte mannen på sikkerhetsbarrieren mellom Jerusalem og Ramallah er den fem ganger drapsdømte terrorlederen Marwan Barghouti. Han er en populær presidentkandidat. (Foto: Wikimedia Commons.)

De palestinske selvstyremyndighetenes (PA) president Mahmoud Abbas ble i 2006 valgt for en periode på fire år, men har nå sittet i 14 år. Årsaken er at PA ikke har vært villig til å holde valg som følge av en bitter og voldelig konflikt med terrororganisasjonen Hamas, som siden 2007 har hatt kontrollen i Gaza.

Et stort flertall, 86,9 prosent, svarer at det er viktig å holde presidentvalg. 82,9 prosent mener det er viktig å holde valg til den lovgivende palestinske forsamlingen (PLC). 86,6 prosent avviser å holde valg på Vestbredden uten at det også gjøres i Gaza. Bare 10,5 prosent svarer at det er greit.

Når det gjelder vilje til fred og kompromiss med Israel svarer 78,4 prosent at de ikke vil akseptere en fredsavtale som innebærer utveksling av land. Bare 17,1 prosent sier ja. 63,4 prosent mener det ikke er akseptabelt at palestinske flyktninger blir integrerte i arabiske naboland i en fremtidig fredsavtale med Israel. 32,3 prosent mener det kan godtas. 73,8 prosent er imot at arabiske land etablerer diplomatiske forbindelser til Israel, mens 19 prosent er for. 60,6 prosent er imot det pågående sikkerhetssamarbeidet med Israel, mens 32,5 prosent er for.

Et flertall på 59,3 prosent støtter det palestinske lederskapets boikott av den amerikanske administrasjonen, mens 30,3 prosent mener lederne bør ha diplomatisk kontakt.

Donald Trump og Mahmoud Abbas i Det hvite hus 3. mai 2017. (Foto: Facebook)
Donald Trump og Mahmoud Abbas i Det hvite hus 3. mai 2017. (Foto: Facebook)

På spørsmål om hvilke politiske eller religiøse partier eller grupper de stoler mest på, svarer 28,2 prosent av respondentene Fatah (som ledes av PA-president Abbas). Deretter følger Hamas med 10,3 prosent. Den største gruppen på 41,1 prosent svarer at de ikke stoler på noen politisk eller religiøs gruppe.

Det var et tilfeldig utvalg av 1200 palestinere over 18 år (715 på Vestbredden og 485 på Gazastripen) som ble intervjuet ansikt til ansikt i dagene 19. til 23. mars 2019. Svarene fra spørreundersøkelsen ble offentliggjort tirsdag 9. april.

Forrige artikkelNy masteroppgave slakter norske avisers dekning av Mavi Marmara-episoden
Neste artikkelPå MIFFs Israelkonferanse får du høre hvordan det er å være nabo av Hamas
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.