PA ansvarlig for terrorangrep under Andre intifada – kan bli krevd over 8 milliarder kroner i erstatning til ofrene

Banebrytende beslutning fra tingretten i Jerusalem.
Arkivbilde fra den andre intifadaens første år, 2000/2001. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Arkivbilde fra den andre intifadaens første år. Tusenvis av israelere ble drept og skadet. (Ilustrasjonsfoto: GPO)

De palestinske selvstyremyndighetene (PA) kan holdes juridisk ansvarlig for en rekke terrorangrep som ble gjennomført under den Andre intifada (2000-2005). Det har tingretten i Jerusalem fastslått, skriver Jerusalem Post.

Den banebrytende beslutningen kom etter at den juridiske organisasjonen Shurat Hadin klaget inn PA på vegne av åtte familier som var rammet av palestinsk terrorisme. Etterhvert som saken går videre til neste fase, kan PA bli ansvarlig for å kompensere familiene med opp til 8,6 milliarder kroner.

Noen av terrorangrepene har involvert Hamas og Islamsk jihad, men basert på bevisene har retten konkludert med at PA fortsatt kan holdes ansvarlig. Tingretten tok i januar et midlertidig beslag på en tomt i Jerusalem som tilhører et eiendomsselskap til den avdøde palestinske lederen Yasir Arafat.

– Yasir Arafat er grunnleggeren av den moderne terrorismen, ansvarlig for drapene på tusenvis av uskyldige menn, kvinner og barn. Dette fører oss et skritt nærmere rettferdighet for ofrene og deres familier. Vi vil ikke tillate en situasjon hvor Arafat Estate eier en eiendom i hjertet av Jerusalem, mens de unngår å betale erstatning til ofrene, sa Nitsana Darshan-Leitner, president i Shurat Hadin, da de leverte inn det sivile søksmålet mot PA i januar 2019.

På spørsmål om mandagens banebrytende avgjørelse fra retten sier hun:

– Domstolens historiske beslutningen viser at Arafat prøvde å bruke krig og drap, gjennom den Andre intifada, til å presse fram innrømmelser fra Israel som han ikke hadde fått gjennom Oslo-avtalen, sier Darshan-Leitner.

Da den israelske statsministeren Yitzhak Rabin og PLO-leder Yasir Arafat signerte Oslo-avtalen skulle palestinerne slutte med terrorismen i bytte mot selvstyre. Men terroren avtok ikke etter Oslo-avtalen. Tvert imot: Den doblet seg i årene etter avtalen ble signert. PLO har i ettertid innrømmet at Oslo-avtalen ga dem en mulighet til å lansere en terrorbølge mot sivile i Israel.

Yitzhak Rabin og Yasser Arafat undertegnet avtalen med president Bill Clinton som vitne i Washington 13. september 1993. (Foto: Vince Musi, Det hvite hus)
Yitzhak Rabin og Yasser Arafat undertegnet avtalen med president Bill Clinton som vitne i Washington 13. september 1993. (Foto: Vince Musi, Det hvite hus)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise