Palestinske myndigheter stenger flere titalls Abbas-kritiske nettsider

Ytringsfriheten får stadig dårligere kår i de palestinske selvstyreområdene.

De palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK / Flickr.com.)
De palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK / Flickr.com.)

En domstol i Ramallah har beordret at 59 palestinske nettsider, blogger og Facebook-sider som er kritiske til de palestinske selvstyremyndighetene (PA) og president Mahmoud Abbas skal blokkeres, skriver avisen Ha’aretz.

Avgjørelsen ble offisielt tatt av påtalemyndighetene, men «alle» antar at høytstående PA-tjenestemenn har trukket i trådene. Påtalemyndighetene argumenterte for begjæringen i retten med at nettstedene sprer skadelig innhold om PA og deres tjenestemenn og at dette kunne føre til lovløshet.

Noen av nettstedene som er blokkert er svært populær blant palestinere og i resten av den arabiske verden. Noen rapporterer kritisk om utviklingen på Vestbredden og Gazastripen, mens andre har bånd til Hamas, Islamsk jihad og leiren til Mohammed Dahlan, en av president Abbas’ største rivaler.

Beslutningen om å blokkere flere titalls nettsider, Facebook-sider og blogger har fått krass kritikk i sosiale medier og i flere palestinske medier. Den palestinske presseforeningen omtaler det som «en mørk dag for palestinsk journalistikk og dødsstøtet for ytringsfriheten i de palestinske områdene».

Presseforeningen legger til at anmodningen fra påtalemyndighetene om å blokkere nettstedene bryter avtalen med regjeringen om at palestinske medier kan operere fritt og at deres ytringsfrihet skal beskyttes.

Foreløpig er ikke rettens beslutning iverksatt. Presseforeningen har sammen med flere menneskerettighetsgrupper på Vestbredden anket avgjørelsen.

Forrige artikkelPFU: – MIFFs annonse var ingen presseetisk krenkelse overfor Operasjon Dagsverk eller KFUK-KFUM
Neste artikkelInvesterer flere titalls milliarder i israelske oppstartsbedrifter
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.