Palestinske myndigheter stenger flere titalls Abbas-kritiske nettsider

Ytringsfriheten får stadig dårligere kår i de palestinske selvstyreområdene.
De palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK / Flickr.com.)
De palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK / Flickr.com.)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

En domstol i Ramallah har beordret at 59 palestinske nettsider, blogger og Facebook-sider som er kritiske til de palestinske selvstyremyndighetene (PA) og president Mahmoud Abbas skal blokkeres, skriver avisen Ha’aretz.

Avgjørelsen ble offisielt tatt av påtalemyndighetene, men «alle» antar at høytstående PA-tjenestemenn har trukket i trådene. Påtalemyndighetene argumenterte for begjæringen i retten med at nettstedene sprer skadelig innhold om PA og deres tjenestemenn og at dette kunne føre til lovløshet.

Noen av nettstedene som er blokkert er svært populær blant palestinere og i resten av den arabiske verden. Noen rapporterer kritisk om utviklingen på Vestbredden og Gazastripen, mens andre har bånd til Hamas, Islamsk jihad og leiren til Mohammed Dahlan, en av president Abbas’ største rivaler.

Beslutningen om å blokkere flere titalls nettsider, Facebook-sider og blogger har fått krass kritikk i sosiale medier og i flere palestinske medier. Den palestinske presseforeningen omtaler det som «en mørk dag for palestinsk journalistikk og dødsstøtet for ytringsfriheten i de palestinske områdene».

Presseforeningen legger til at anmodningen fra påtalemyndighetene om å blokkere nettstedene bryter avtalen med regjeringen om at palestinske medier kan operere fritt og at deres ytringsfrihet skal beskyttes.

Foreløpig er ikke rettens beslutning iverksatt. Presseforeningen har sammen med flere menneskerettighetsgrupper på Vestbredden anket avgjørelsen.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise