Ny teknologi skal hjelpe palestinske bønder

Israelske forskere og studenter har bidratt til å utvikle den nye teknologien.

Palestinske bønder høster oliven på Vestbredden. Ny teknologi skal hjelpe dem gro mer. (Foto: Wikipedia)

Avsaltningsteknologi utviklet ved Universitet i Birmingham, i samarbeid med forskere og studenter i Israel, Jordan og i de palestinske selvstyreområdene, skal hjelpe palestinske bønder i kampen mot vannmangel på Vestbredden.

Ifølge en pressemelding fra det britiske universitet er utstyret utviklet svært praktisk å bruke, siden det kan bygges av komponenter som er lett tilgjengelig. Derfor er løsningen både enkel og billig.

Prototypen er testet ut i Israel og i Storbritannia. Snart skal den også testes ut i de palestinske selvstyreområdene, skriver avisen Jerusalem Post.

– Arbeidet vårt er et vellykket eksempel på forskere og studenter som samarbeider over landegrensene. Det vi har laget er lett distribuerbar teknologi som er solcelledrevet og som bidrar til å spare dyrebart grunnvann, sier prosjektleder Philip Davies ved Universitet i Birmingham.

Vannmangel er et stort problem i Midtøsten. Teknologien kan på sikt bidra til å hjelpe bønder også i andre deler av regionen. Grunnvannsreservoar verden over blir uttømt, som gjør at vannet blir mer salt og mindre anvendelig. Den nye teknologien bidrar til å avsalte vannet, så det kan brukes til landbruket.

– Resultatet av dette prosjektet ble mulig på grunn av koordinert innsats blant britiske, israelske, jordanske og palestinske forskere, sier Davies.

Forrige artikkelHer står den mektige fagforeningslederen og smiler mens Israel er slettet fra kartet
Neste artikkelRekordmange turister til Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.