Se hvorfor palestinerne ikke kan reise sak mot Israel i Den internasjonale straffedomstolen

Syv argumenter for at ICC må avvise palestinerne.
Den internasjonale straffedomstol i Haag. (Foto: Wikipedia)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Aktor i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag varslet i desember at de vil starte en formell etterforskning av påståtte krigsforbrytelser i de palestinske områdene. Samtidig erkjente aktor Fatou Bensouda at det ikke er sikkert at Haag har rettigheter til å dømme i saken. Hun ba tre dommere avklare hvilken jurisdiksjon ICC har i dette området.

Tirsdag 17. mars sendte fire israelske organisasjoner et 33 siders rettsdokument til disse tre dommerne. The Lawfare Project, NGO Monitor, Palestinian Media Watch og Jerusalem Center for Public Affairs argumenterer for at palestinerne ikke har noen rett til å reise sak mot Israel ved domstolen.

Kortversjonen av israelernes argumentasjon gjengir vi her:

  1. Det finnes ikke noe «Staten Palestina», og bare stater kan komme med saker til ICC. Den palestinske enheten oppfyller ikke kravene til en stat i Montevideo-konvensjonen.
  2. ICC kan ikke benytte politisk ladde resolusjoner fra FNs generalforsamling som noe juridisk grunnlag.
  3. Oslo-avtalene lot en rekke spørsmål avgjøres i framtidige forhandlinger mellom PLO og Israel, inkludert Jerusalem, bosetninger, palestinske flyktninger og grenser. Derfor vil det være umulig å anerkjenne en «Staten Palestina» som omfatter alle områdene som kom under israelsk kontroll i 1967.
  4. Aktors ønske om å avklare «grensene» for «staten Palestina» basert på det som palestinerne kaller «1967-grensen» er feil og villedende. De såkalte «1967-grensene» er våpenhvilelinjer fra 1949. Israel var villig til å akseptere disse linjene som grenser, men det ble avvist av de arabiske landene, og forble derfor våpenhvilelinjer inntil det ble andre våpenhvilelinjer etter krigen i 1967.
  5. Oslo-avtalene ga aldri palestinske selvstyremyndigheter kriminell jurisdiksjon over israelere, og PA kan derfor ikke delegere til ICC noen jurisdiksjon overfor israelere. Dette er grunnleggende viktig, fordi ICC opererer på grunnlag av delegasjon av staters jurisdiksjon. Hvis det ikke eksisterer noen jurisdiksjon, kan ingen jurisdiksjon bli delegert.
  6. Selv om PA har fått begrenset myndighet og jurisdiksjon i deler av Judea og Samaria, er ingen slik myndighet eller jurisdiksjon gitt til PA over hele Judea og Samaria og heller ikke i noen del av Jerusalem.
  7. Selv om ICC med politisk motivasjon konstruerer en grense til «Staten Palestina» basert på de ikke-eksisterende «1967-grensene», så avviser det palestinske lederskapet denne geografiske begrensningen på «Staten Palestina». PA anser hele Israel som del av Palestina.

– Faktaene i vårt rettsdokument vil være svært nyttig for alle som ønsker å forstå den komplekse realiteten i Judea og Samaria, skriver Palestinian Media Watch.

Tsjekkia, Tyskland, Østerrike, Australia, Ungarn, Brasil og Uganda har også sendt rettsdokumenter til ICC hvor de avviser at «Staten Palestina» har rettigheter til å reise sak ved ICC.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise