Se hvorfor palestinerne ikke kan reise sak mot Israel i Den internasjonale straffedomstolen

Syv argumenter for at ICC må avvise palestinerne.

Den internasjonale straffedomstol i Haag. (Foto: Wikipedia)

Aktor i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag varslet i desember at de vil starte en formell etterforskning av påståtte krigsforbrytelser i de palestinske områdene. Samtidig erkjente aktor Fatou Bensouda at det ikke er sikkert at Haag har rettigheter til å dømme i saken. Hun ba tre dommere avklare hvilken jurisdiksjon ICC har i dette området.

Tirsdag 17. mars sendte fire israelske organisasjoner et 33 siders rettsdokument til disse tre dommerne. The Lawfare Project, NGO Monitor, Palestinian Media Watch og Jerusalem Center for Public Affairs argumenterer for at palestinerne ikke har noen rett til å reise sak mot Israel ved domstolen.

Kortversjonen av israelernes argumentasjon gjengir vi her:

  1. Det finnes ikke noe «Staten Palestina», og bare stater kan komme med saker til ICC. Den palestinske enheten oppfyller ikke kravene til en stat i Montevideo-konvensjonen.
  2. ICC kan ikke benytte politisk ladde resolusjoner fra FNs generalforsamling som noe juridisk grunnlag.
  3. Oslo-avtalene lot en rekke spørsmål avgjøres i framtidige forhandlinger mellom PLO og Israel, inkludert Jerusalem, bosetninger, palestinske flyktninger og grenser. Derfor vil det være umulig å anerkjenne en «Staten Palestina» som omfatter alle områdene som kom under israelsk kontroll i 1967.
  4. Aktors ønske om å avklare «grensene» for «staten Palestina» basert på det som palestinerne kaller «1967-grensen» er feil og villedende. De såkalte «1967-grensene» er våpenhvilelinjer fra 1949. Israel var villig til å akseptere disse linjene som grenser, men det ble avvist av de arabiske landene, og forble derfor våpenhvilelinjer inntil det ble andre våpenhvilelinjer etter krigen i 1967.
  5. Oslo-avtalene ga aldri palestinske selvstyremyndigheter kriminell jurisdiksjon over israelere, og PA kan derfor ikke delegere til ICC noen jurisdiksjon overfor israelere. Dette er grunnleggende viktig, fordi ICC opererer på grunnlag av delegasjon av staters jurisdiksjon. Hvis det ikke eksisterer noen jurisdiksjon, kan ingen jurisdiksjon bli delegert.
  6. Selv om PA har fått begrenset myndighet og jurisdiksjon i deler av Judea og Samaria, er ingen slik myndighet eller jurisdiksjon gitt til PA over hele Judea og Samaria og heller ikke i noen del av Jerusalem.
  7. Selv om ICC med politisk motivasjon konstruerer en grense til «Staten Palestina» basert på de ikke-eksisterende «1967-grensene», så avviser det palestinske lederskapet denne geografiske begrensningen på «Staten Palestina». PA anser hele Israel som del av Palestina.

– Faktaene i vårt rettsdokument vil være svært nyttig for alle som ønsker å forstå den komplekse realiteten i Judea og Samaria, skriver Palestinian Media Watch.

Tsjekkia, Tyskland, Østerrike, Australia, Ungarn, Brasil og Uganda har også sendt rettsdokumenter til ICC hvor de avviser at «Staten Palestina» har rettigheter til å reise sak ved ICC.

Forrige artikkelAbelprisen til israelsk matematiker
Neste artikkelNå kommer sesong 3 av Fauda
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.