EU følger Norge og truer med å stanse finansiering av hatefulle palestinske skolebøker

EU er «bekymret over den fortsettende mangel på effektivt å handle mot hatytringer og vold i skolebøkene».

Arik Agassi, forskningsleder ved IMPACT-se, viser fram noen av de palestinske skolebøkene som fremmer jihad og motarbeider fred. (Foto: IMPACT-se)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Høsten 2019 kunne IMPACT-se, et institutt som gransker ulike lands skolepensum opp mot UNESCOs standarder for fred og toleranse i opplæring, vise at nye palestinske skolebøker er mye mer ekstreme enn før. Vold, martyrdød og jihad er tema gjennom alle tolv år i palestinsk grunnskoleMIFF oversatte 44 eksempler til norsk som dokumenterer dette.

Da Aftenposten så innholdet i de palestinske skolebøkene var konklusjonen klar: «Norge støtter skolepensum som fremmer jihad»«Palestinske skolebøker motarbeider fred,» konkluderte avisen i en lederartikkel. 5. desember ba flertallet på Stortinget regjeringen redusere eller holde tilbake økonomisk støtte til PA dersom de ikke sørger for tilfredsstillende utbedringer i skolemateriellet innen rimelig tid.

Nå følger også EU-parlamentet etter Norge. I dag vedtok de europeiske parlamentarikerne en sterkt kritisk merknad til palestinske skolebøker.

EU-parlamentet «er bekymret over det problematiske innholdet i palestinske skolebøker som ennå ikke er fjernet og er bekymret over den fortsettende mangel på effektivt å handle mot hatytringer og vold i skolebøkene». EU krever at deres finansiering av palestinske skoleverk følger UNESCOs standarder for fred, toleranse, sameksistens og ikke-vold. Resolusjonspunktet med konkret kritikk av palestinske skolebøker fikk støtte av 402 parlamentarikere. 263 stemte imot og 13 avstod, ifølge en nyhetsmelding fra organisasjonen IMPACT-se.

EU-parlamentet vedtok også en oppfordring til EU-kommisjonen om å sikre at EU-midler bare blir gitt til skolebøker og undervisningsmateriell som «reflekterer felles verdier og fullstendig følger UNESCOs standarder for å fremme fred, toleranse og sameksistens i skoleundervisning». Dette resolusjonspunktet fikk støtte av 551 parlamentarikere. 105 stemte imot og 24 var avholdende.

I det norske vedtaket fra desember blir det nevnt en pågående granskning av palestinske skolebøker utført av Georg Eckert Institute på oppdrag av EU. Flertallet ba «regjeringen komme tilbake til Stortinget med en tilbakemelding om resultatene fra granskningen fra Georg Eckert Institute».

Nå melder Marcus Sheff, leder av IMPACT-se, at EU-kommisjonen nekter å gjøre Georg Eckert-rapporten offentlig.

– Dette er svært mistenkelig, sier Sheff.

Det er nødvendig at Georg Eckert-rapporten snarest mulig blir lagt fram for Stortinget, slik at stortingspolitikerne kan følge opp vedtaket fra desember. Flertallet på Stortinget kan ikke akseptere at innholdet i rapporten blir hemmeligstemplet.

Forrige artikkelMor til barnemorder: – Jeg er stolt over å ha født en helt
Neste artikkelSoldat skadet i bilterror på Vestbredden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.