Bruker palestinske skattepenger på erstatning til palestinske torturofre

Palestinere utsatt for tortur av palestinske myndigheter får erstatning.

52 palestinere har saksøkt PA for torturen de ble utsatt for i fengsel. (Illustrasjonsfoto: Hossam el-Hamalawy/Flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Israel har konfiskert over sju millioner kroner av skattepengene de samler inn for palestinske myndigheter (PA), på vegne av tre palestinere som ble utsatt for tortur etter at PA anklaget dem for å samarbeide med Israel.

De tre mottakerne er en del av en gruppe på 52 palestinere som tidligere har saksøkt palestinske myndigheter, etter at PA arresterte dem på anklager om at de var «israelske kollaboratører». Alle sammen ble utsatt for tortur.

Saksøkerne vant mot PA i tingretten i Jerusalem, men dommen ble anket. I november 2018 ble anken avvist av israelsk høyesterett, som avgjorde at PA måtte kompensere hver av saksøkerne rundt 1300 kroner for hver dag de satt i fangenskap. I tillegg skulle de få erstatning for volden og torturen som de ble utsatt for i palestinsk fangenskap, skriver avisen Israel Hayom.

PA nektet imidlertid å betale ut erstatningen som domstolen hadde besluttet. Det gjorde at Israel frøs PAs verdier i et forsøk på å presse dem til å betale ut erstatningen på til sammen 40 millioner kroner til de 52 torturofrene.

Det er første gang Israel går så langt som å konfiskere skattepenger for å håndheve en domsavgjørelse. En av saksøkerne får utbetalt 1,6 millioner kroner, den andre 2,6 millioner kroner og den tredje 2,8 millioner kroner.

Advokatene Arie Arbus og Barak Kedem, som representerte de 52 palestinerne som saksøkte PA, er fornøyd med at klientene nå får penger.

– Vi gratulerer staten med å fryse PAs midler og levere dem til våre klienter. Dette er begynnelsen på en historisk oppreisning for grusomme handlinger utført av palestinske myndigheter, og vi håper at retten snart vil beslutte flere millioner til i kompensasjon for andre skader, sier de i en uttalelse.

På Gazastripen blir palestinere mistenkt for samarbeid med Israel henrettet.

Forrige artikkelFår bot på 6,8 millioner kroner og samfunnstjeneste
Neste artikkelSpinkel skriftstørrelse fikk svaksynt sosialist fra Sola til å svikte Den Store Saken
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.