Banker nekter å utbetale lønn til terrorister

Frykter de vil bli utsatt for sanksjoner som følge av ny israelsk lov.

Flere banker som opererer i de palestinske områdene nekter å utbetale penger til dømte terrorister. (Foto: Facebook)

Fire banker nekter å utbetale «stipend», eller terrorlønnen, som palestinske selvstyremyndigheter utbetaler til dømte terrorister. Årsaken er frykt for israelske sanksjoner som trer i kraft i midten av juli, skriver Times of Israel.

Opprinnelig skulle lovverket som forbyr banker å bistå palestinske myndigheter med lønnsutbetalinger til dømte terrorister tre i kraft i mai, men er blitt utsatt til midten av juli. Loven gjør det ulovlig for palestinske banker å gjøre transaksjoner, og tilby andre banktjenester, til personer som er dømt for terror-relaterte forbrytelser. Strafferammen for å tilby slike banktjenester til dømte terrorister blir 10 års fengsel og en høy bot.

Palestinske myndigheter er rasende på bankene som nekter å utbetale penger til terrorister. Direktør i komitéen for palestinske fangers anliggende, Qadri Abu Bakr, krever at bankene utbetaler terrorlønnen. Han sier de bryter med instruksjonene til de palestinske myndighetene ved å ikke gjøre det.

Den palestinske ledelsen har lovet at de vil fortsette med utbetalingene, og beskriver dem som en form for sosial velferd og kompensasjon for hva de mener er et urettferdig militært rettssystem. For å løse problemstillingen jobber selvstyremyndighetene nå med å opprette en finansinstitusjon for å betale direkte til terroristenes kontoer, slik at de unngår å bruke private banker. På den måten håper de å unngå de israelske sanksjonene.

Det er totalt 13 banker som opererer i de delene av Vestbredden som er styrt av de palestinske selvstyremyndighetene. Sju av bankene er palestinske, fire er jordanske og en er egyptisk. Det er ikke kjent hvilke banker det er som nekter å utbetale lønnen til terroristene.

Forrige artikkelBergens Tidende tyr til oppdikting i kampen for sanksjoner mot Israel
Neste artikkelStenger ned store deler av samfunnet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.