Stille i Ramallah etter Marokkos normalisering

Palestinerne justerer sin strategi.
Mahmoud Abbas
PA-president Mahmoud Abbas. (Foto: Facebook)

Da De forente arabiske emirater varslet normalisering med Israel i august, kom det sterke reaksjoner fra palestinske selvstyremyndigheter i Ramallah. Tiltaket var «forkastelig», «forræderi» og «et dolkestøt i ryggen». PA kalte tilbake sin ambassadør fra Abu Dhabi, Emiratenes flagg og bilder av emiratiske ledere ble brent i palestinske protester og PA forsøkte å samle Den arabiske liga i fordømmelse.

Men palestinernes protester førte ikke fram. I september avviste Den arabiske liga en fordømmelse til stor palestinsk skuffelse, og kort tid senere bekreftet Bahrain at også de vil normalisere forholdet til Jerusalem. Siden har Sudan fulgt etter, og i sist uke fulgte Marokko.

Og nå er det andre toner fra Ramallah, påpeker Aaron Boxerman i Times of Israel. «Som et tegn på hvor mye som har endret seg de siste fire månedene, ble torsdagens nyhet om at Marokko har bestemt seg for å gjenopprette bilaterale forbindelser med Israel møtt med ikke så mye som et pip fra palestinske selvstyremyndigheter.»

Palestinske ledere som var harde i sine fordømmelser i august og september, har hittil ikke kommet med offentlig uttalelser. Fatah-toppen Jibril Rajoub kom med en relativt forsiktig svar da han ble spurt om saken under et besøk i Irak, og det ble ikke gjengitt av PA- eller Fatah-kanaler. På de palestinske kveldsnyhetene torsdag, som ble sendt tre timer etter Donald Trumps Twitter-melding om Israel-Marokko gjennombruddet, ble ikke nyheten nevnt med et ord. En talsperson for Fatah nekter å kommentere saken overfor Times of Israel.

  • «Palestinske myndigheter viser tegn på å justere sin strategi til den nye regionale realiteten hvor åpne forbindelser med Israel ikke lenger er tabu,» skriver Boxerman.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelMillionsatsing på norsk laks i Israel
Neste artikkelIsrael klarte noe ingen har klart før
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise