Kraftig nedgang i arabisk bistand til palestinerne

Arabiske land har kuttet den økonomiske støtten til palestinske myndigheter med 85 prosent.
Mahmoud Abbas og palestinske myndigheter mister støtte, både politisk og økonomisk, fra arabiske land. (Foto: OIC/Flickr)

De palestinske myndighetenes (PA) totale inntekter fra arabisk bistand sank med 84,9% i 2020, ifølge det palestinske finansdepartementet. Bistanden fra arabiske land sank fra nesten 2,3 milliarder kroner i 2019 til bare 340 millioner kroner i 2020.

Det største økonomiske kuttet stod Saudi-Arabia for. De kuttet støttet til palestinerne fra 1,5 milliarder kroner i 2019 til 277 millioner kroner i 2020.

Den voldsomme nedgangen skjer nok delvis som følge av koronapandemien, men palestinske tjenestemenn mistenker at hovedårsaken er Abraham-avtalene, hvor flere arabiske land har normalisert forholdet til Israel.

Palestinerne skal i ettertid av normaliseringsavtalene ha kritisert landene som normaliserte forholdet til Israel. Uttalelsene deres var så krasse at Samarbeidsrådet for gulfstatene krevde unnskyldning fra palestinerne.

USAs tidligere president Donald Trump skal ifølge arabiske medier også ha oppfordret rike arabiske land til å kutte støtten til palestinerne i 2020. Årsaken er palestinernes reaksjon på normaliseringen mellom Israel og arabiske land, i tillegg til at de palestinske myndighetene nekter å forholde seg til amerikanerne og Israel.

Også bistanden til palestinerne fra andre giverland sank i 2020 i forhold til 2019, men ikke på langt nær like mye som fra arabiske land. Støtten verden over gikk fra 4,6 milliarder kroner i 2019 til 3,1 milliarder kroner i 2020.

Den finansielle krisen har tvunget PA til å øke sine lån og søke etter nye måter å få inntekter på. Det de kunne startet med var å kutte utbetalingene til dømte terrorister. PA bruker i snitt over 110 millioner kroner i måneden på lønn til terrorister i israelske fengsler. De betaler også store summer til familiene til døde terrorister, eller «martyrer» som palestinerne kaller dem.

Totalt bruker PA over tre milliarder kroner årlig i ulike former for terrorlønn. Det er likevel lite trolig at de kommer til å kutte i denne ordningen. PA president Mahmoud Abbas har tidligere uttalt at «dersom vi bare skulle ha én mynt igjen, vil vi gi den til martyrene, fangene og deres familier».

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise