Hamas anklager Abbas for et kupp

Unntakstilstand i de palestinske områdene etter at valget nok en gang ble avlyst.
De palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK / Flickr.com.)
De palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK / Flickr.com.)

Sent på kvelden 29. april kunngjorde den palestinske presidenten Mahmoud Abbas at det som skulle bli det første palestinske valget på 15 år blir utsatt på ubestemt tid. Nyheten om det utsatte valget druknet litt i mediebildet etter katastrofen i Meron i Nord-Israel, som kostet 45 mennesker livet.

Men i de palestinske selvstyreområdene og på Gazastripen har det ikke gått upåaktet hen. Flere steder har det vært store protester. Nå erklærer Abbas unntakstilstand i de palestinske selvstyreområdene, skriver Israel Hayom.

Etter utsettelsen av valget har Hamas, terrorgruppen på Gazastripen som ville utfordret Abbas sitt Fatah-parti, anklaget den palestinske presidenten for å ha gjennomført «et kupp» mot partnerskapet deres. Både på Ramallah på Vestbredden og i Gaza by på Gazastripen har de protestert mot Abbas.

Mens Abbas har brukt situasjonen i Øst-Jerusalem som påskudd for å avlyse valget, mener kritikerne at den 85 år gamle presidentens beslutning snarere skyldes hans manglende vilje til å underkaste seg valgprosessen.

Stor splittelse i Fatah gjorde at mange fryktet at terrorgruppen Hamas ville vinne valget, som de også gjorde ved forrige valg i 2006. Utenrikspolitisk leder i EU, Josep Borrell, sier utsettelsen av det palestinske valget er «dypt skuffende». Så spørs det om EU og andre donorer vil kutte i den økonomiske støtten til de stadig mindre demokratiske selvstyremyndighetene.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise