Advarer PA mot å gjenoppta fredssamtalene med Israel

Palestinske fraksjoner mener fredsforhandlinger ikke er bra for det paletinske folk.
Dette er siste gang partene møttes til direkte forhandlinger, i USA i 2013. Samtalene ble ikke særlig vellykket. Nå ønsker USA å få i gang fredssamtalene igjen, men det er palestinske fraksjoner motstandere av. (Foto: U.S. Department of State)

Flere palestinske fraksjoner advarer de palestinske selvstyremyndighetene (PA) om å gjenoppta fredsforhandlinger med Israels nye koalisjonsregjering ledet av statsminister Naftali Bennett, skriver avisen Jerusalem Post.

Advarselen kom etter en reportasje på den TV-kanalen Channel 12, hvor det ble påstått at PA hadde satt sammen et forhandlingsteam til å håndtere den nye regjeringen, etter forespørsel fra USAs president Joe Biden.

Jerusalem Post har snakket med en høytstående PA-tjenestemann i Ramallah. Han nekter å kommentere reportasjen i Channel 12, men sier at PA har informert Biden-administrasjonen og noen arabiske land, som Egypt og Jordan, at de er klare til å returnere til forhandlingsbordet under paraplyen til Midtøstenkvartetten, som består av USA, Russland, EU og FN.

– Vi tror at vi kan jobbe med Biden-administrasjonen på grunn av deres positive holdning til tostatsløsningen. Ballen er nå i hendene til den nye israelske regjeringen, sier den anonyme tjenestemannen til Jerusalem Post.

De siste direkte forhandlingene mellom Israel og palestinerne fant sted i 2008, bortsett fra en kort periode i 2013-2014. At det nå snakkes om å gjenoppta samtalene fører til skarp kritikk fra to fraksjoner i Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), både Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) og Demokratisk front for frigjøring av Palestina (DFLP) reagerer.

Også Hamas og Palestinsk Islamsk Jihad, de to palestinske terrorgruppene på Gazastripen, er motstandere av at PA skal gjenoppta fredssamtalene.

Tayseer Khaled, medlem av PLOs eksekutivkomite og høytstående DFLP medlem, advarer PA mot å akseptere Biden-administrasjonens «giftige forslag». Han mener en gjenopplivning av fredsprosessen vil tjene den israelske regjeringen og «føre til stor skade på det palestinske folks interesser».

I en separat uttalelse sier DFLP at å gjenoppta forhandlingene med Israel «betyr å gi palestinsk politisk dekning for den kriminelle politikken til okkupasjonsmyndighetene». Ifølge dem utgjør et «ethvert samarbeid med okkupasjonsmyndighetene» et brudd av PA på PLOs avgjørelser.

– Ved å forme et forhandlingsteam for å samarbeide med Israel, etter ønske fra USA, går PA-lederskapet imot det palestinske nasjonale prosjektet, sier de.

PFLP på sin side ber PA-ledelsen om å «glemme illusjonen om å returnere til forhandlingene eller oppnå et politisk oppgjør som vil garantere rettighetene til hele det palestinske folk». Både PFLP og DFLP oppfordrer de palestinske selvstyremyndighetene til å følge resolusjonene fra PLO om å kutte alle bånd og avslutte alle tidligere inngåtte avtaler med Israel.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise