Journalister ber FN om beskyttelse mot PA

Flere journalister har de siste dagene blitt banket opp av palestinske sikkerhetsstyrker.
Det har vært store demonstrasjoner på Vestbredden etter at aktivisten Nizar Banat ble drept under en arrestasjon av palestinske sikkerhetsstyrker. Flere har blitt angrepet av politiet i forbindelse med demonstrasjonene, inkludert journalister. Dette bildet er fra en demonstrasjon i Ramallah 24. juni. (Foto: Flash90)

Rundt 50 palestinske journalister demonstrerte nylig utenfor FNs kontor i Ramallah med krav om mer pressefrihet på Vestbredden. De oppfordret også FN om å beskytte dem etter flere tilfeller med vold fra sikkerhetsstyrkene til de palestinske selvstyremyndigheter (PA), skriver avisen Israel Hayom.

Dødsfallet til den palestinske menneskerettighetsaktivisten Nizar Banat, som ble drept under en arrestasjon i forrige uke, har utløst sinne på Vestbredden. Banat skal ifølge vitner ha blitt banket kraftig opp av sikkerhetsstyrkene under pågripelsen. Han døde kort tid senere på sykehus. Obduksjonen viste at han ikke døde av naturlige årsaker.

Demonstrasjoner de siste dagene har ført til flere sammenstøt mellom demonstranter og det palestinske politiet og sikkerhetsstyrker. Også journalister har blitt angrepet av politiet, som har mobilisert kraftig.

På grunn av brudd på pressefriheten til å dekke demonstrasjonene er det sendt et brev til FN hvor det blir bedt om at det internasjonale organet «tar nødvendige og umiddelbare grep» for å beskytte lokale journalister.

Mohammed Gharafi, en journalist for nyhetsstedet Ultra Palestine, sier han ble truet av palestinske sikkerhetsstyrker om å slutte å filme dem. Han skal ha filmet flere kvinnelige journalister som ble banket opp av det som trolig var sivilkledd politi.

Palestinske journalistforeninger har bedt om at den palestinske politisjefen må trekke seg fordi de har unnlat å beskytte journalister.

Aktivisten Nizar Banat, som døde tirsdag i forrige uke, var kjent for sine videoer i sosiale medier hvor han kritiserte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene, som han anklaget for korrupsjon. Familien til Banat anklager de palestinske sikkerhetsstyrkene for å ha drept menneskerettighetsforkjemperen.

Den palestinske statsministeren Mohammed Shtayyeh har lovet at dødsfallet skal bli etterforsket. Han oppfordrer også til «respekt for pressefriheten».

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise