Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Sharon ut av Likud

Høsten 2005 har Ariel Sharons fremtid i Likud vært grobunn for mange spekulasjoner i israelsk presse. 21. november kom den endelige beskjeden. Statsministeren danner et nytt parti, og kaster seg inn i valgkampen til Knesset-valget våren 2006. Denne siden inneholder noen nyhetsnotiser om prosessen frem mot Sharons tilbaketrekning fra Likud.

POLITISK JORDSKJELV I ISRAEL:

 

Ariel Sharon danner nytt parti

Statsminister Ariel Sharon har fattet sin beslutning: Han forlater Likud-partiet som han var med å danne på 1970-tallet.
Statsministeren vil varsle dannelsen av et nytt politisk sentrumsparti under en pressekonferanse mandag kveld.
– Det er 99 prosent sikkert at Sharon forlater Likud, sa tjenestemenn ved statsministerens kontor søndag kveld.
Mandag morgen møtte Ariel Sharon opp på kontoret hos president Moshe Katsav. Der ba han om å oppløse Knesset og skrive ut nyvalg.
– Jeg tror det er nødvendig å oppløse Knesset og holde valg så raskt som mulig, samstemte presidenten.
Fra presidenten formelt gir sin melding om oppløsning av Knesset må valg avholdes innen 90 dager.
Det er ventet at et nyvalg vil bli avholdt i begynnelsen av mars, mest sannsynlig mandag 6. eller onsdag 8. mars.

21. nov. 2005 kl. 09.30 – C. Myrland


LIKUD:

Disse følger Sharon
En betydelig gruppe Knesset-representanter og regjeringsmedlemmer fra Likud følger Ariel Sharon ut av partiet. I fremste rekke følger visestatsminister Ehud Olmert, turistminister Avraham Hirchson, justisminister Tzipi Livni, sikkerhetsminister Gideon Ezra og transportminister Meir Sheetrit.
Det samme gjør Knesset-medlemmene Omri Sharon, Marina Solodkin, Zeev Boim, Jacob Edery, Ronnie Bar-On, Majalli Whbee, Eli Aflalo og Ruhama Avraham.
Det er også ventet at Sharons nye parti vil få støtte fra tidligere Shin Bet-sjef Avi Dichter, tidligere Likud-minister Dan Meridor og Ap-politikeren Haim Ramon.

22. nov. 2005 kl. 02.00 – C. Myrland


ARIEL SHARON:

– Likud kan ikke gi Israel håp
På en pressekonferanse mandag kveld kom statsminister Ariel Sharon med den formelle beskjeden om at han har forlatt partiet Likud. Det er dannet et nytt parti med det foreløpige navnet Nasjonalt Ansvar.
Sharon uttrykte at Likud ikke lenger kan lede Israel til dets nasjonale mål. Det hadde bare vært bortkastet tid å forbli i partiet, og han foretrekker å tjene nasjonen i stedet for å involvere seg i en politisk drakamp, forklarte Sharon.
– Livet på innsiden av Likud-organisasjonen er totalt uakseptabelt. Jeg kan ikke akseptere det som foregår der. Jeg tok avgjørelsen forrige [søndag] natt rundt klokken 22.00, men jeg begynte å forstå [situasjonen] tidligere da jeg prøvde å gå videre med ansettelsene av ministere [Boim og Bar-Om], at det ikke var noen mulighet for å fortsette på denne måten, sa statsministeren.
Sharon sa at han grunnla Likud for å gi israelerne håp, men at partiet ikke lenger var i stand til å gi nettopp det.
Som kommentar til Hizbollah-angrepet på Nord-Israel, svarte Sharon at overfallet viste «oss hvordan vi lever og hva vi må rette fokuset på.»

22. nov. 2005 kl. 00.30 – K. O. Bakken


LIKUD:

Flere melder seg i lederkampen
Benjamin Netanyahu slipper å kjempe mot Ariel Sharon om lederposisjonen i Likud, men etter at Sharon trekker seg er det ventet at fire nye politikere melder sitt kandidatur. Utenriksminister Silvan Shalom, forsvarsminister Shaul Mofaz, undervisningsminister Limor Livnat og landbruksminister Yisrael Katz kommer til å utfordre Netanyahu, Uzi Landau og Moshe Feiglin, skriver Jerusalem Post.
Ariel Sharon har gitt en særlig invitasjon til Shaul Mofaz om å bli med over i et nytt parti. Mofaz skal foreløpig ikke ha svart på henvendelsen, skriver Ha’aretz.

21. nov. 2005 kl. 09.30 – C. Myrland


POLITISKE REAKSJONER:

– Seier for dem som vil dele land
Yossi Beilin, leder for det venstreorienterte Meretz-Yahad-partiet, ønsker splittelsen i Likud velkommen, og ser det som en seier for dem som vil dele landet.
– Splittelsen i Likud skaper en mulighet for en koalisjon ledet av fredsbevegelsen sammen med tidligere Likud-politikere som endelig har forstått at de har veiledet nasjonen og seg selv feil i 38 år. Drømmen om et udelt land er falsk og farlig, sier Beilin, i følge Jerusalem Post.
Ap-politiker Yuli Tamir tror ikke Sharons nye parti vil ødelegge for Arbeiderpartiets muligheter i det kommende valget.
Yosef Lapid i Shinui har allerede startet valgkampen mot Sharons nye sentrumsparti.
– Vi representerer det sanne sentrumsalternativet, hevdet Lapid.

21. nov. 2005 kl. 09.30 – C. Myrland


SHARONS FREMTID:

Avgjørelse offentliggjøres onsdag
Statsminister Ariel Sharon har allerede «et ben utenfor døren» i Likud, og noe dramatisk må skje for at han skal bli værende i partiet, fortalte kilder til Jerusalem Post lørdag.
Det var ventet at Sharon skulle komme med sin avgjørelse om å danne et nytt parti etter mandagens avstemning om å oppløse Knesset. Men Knesset-ordfører Reuven Rivlin har utsatt saken til onsdag, dersom ikke Ap-leder Amir Peretz lykkes med å overbevise Meretz-fraksjonen om å droppe sitt mistillitsforslag fra Knessets saksliste mandag.
Medlemmer i Likuds sentralkomité skal ha mottatt telefoner fra statsministerens sønn, Knesset-medlem Omri Sharon. Der hevder han at hans far allerede har bestemt seg for å forlate partiet. Kilder nær statsministeren hevder at han allerede har ordnet avtalene med partiregisteret, for å få registrert et nytt parti.

20. nov. 2005 kl. 11.00 – K. O. Bakken

 

LIKUD:

Kan være på vei mot historisk splittelse
Hele nasjonen venter på statsminister Ariel Sharons avgjørelse. Vil han forlate partiet Likud, eller vil han starte et nytt parti? Det siste alternativet vil trolig endre landets politiske landskap, skriver Yedioth Aharonoth.
Statsministeren kommer nok til å bestemme seg i løpet av helgen, og vil offentliggjøre nyheten til befolkningen i begynnelsen av neste uke. Sharon tilbringer helgen på sin gård i Negev-ørkenen, langt borte fra hans politiske kolleger.
Mesteparten av Sharons nære medarbeidere skal allerede ha anbefalt ham å forlate Likud. Nå velger han å tilbringe tid sammen med sine sønner, barnebarn og andre nære slektninger.

19. nov. 2005 kl. 00.30 – K. O. Bakken

 

SHARONS RÅDGIVERE:

Anbefaler å starte nytt parti
Statsminister Ariel Sharon sier han vil bestemme seg angående sin fremtid i Likud innen midten av neste uke.
– Hovedargumentet for å forlate Likud vil være at Sharon ønsker å gjøre betydelige diplomatiske skritt i neste regjeringsperiode. Dersom han forlater partiet vil han ikke være begrenset av haukene i Likud-partiet, skriver Gil Hoffman i Jerusalem Post.
Hovedargumentet mot å danne et nytt parti vil være tapet av merkenavnet og valgkamp-midlene til Likud-organisasjonen.
Et nytt parti ledet av Sharon ville fått 28 mandater i Knesset dersom valget var holdt i dag, viser en ny meningsmåling presentert av Yedioth Aharonoth. Likud ville blitt redusert fra 40 til 18 mandater.
– Fristelsen til å forlate Likud er sterk, meningsmålingene er gode, men det er et veldig, veldig skremmende valg, sier en medarbeider til den israelske storavisen.

18. nov. 2005 kl. 08.00 – C. Myrland


LIKUD-OPPRØRERNE:

Vil være lojale om Sharon vinner ledervalget
Hele Likuds partigruppe vil stille seg bak statsminister Ariel Sharon dersom han blir gjenvalgt som partiformann, fortalte lederen for opprørerne i partiet, Uzi Landau, på et møte mellom disse fraksjonene onsdag. Partiet ble splittet i to fraksjoner, da uenighet oppstod rundt Sharons tilbaketrekningsplan fra Gaza-stripen.
– Motstanderen (ny partileder i Ap, Amir) Peretz må forene oss alle bak lederskapet som vil bli valgt basert på ideologi, sa Landau, samtidig som han slo fast at han ikke ville trekke seg fra det kommende ledervalget i partiet.
Ehud Yatom, en annen av de såkalte opprørerne, bekreftet Landaus budskap og mente at Peretz sin «radikale venstrefløy-politikk» vil drive Likud til seier.
– Vi må forene oss med tanke på valg, mens vi holder fast ved Likuds ideologi og verdier for øyeblikket, sa han.

16. nov. 2005 kl. 12.00 – K. O. Bakken

KNESSET:

Likud-opprørere stanset Sharons utnevninger
Likuds motstandere av adskillelsesplanen gav statsminister Ariel Sharon et sviende nederlag i nasjonalforsamlingen mandag. Sharon prøvde å få støtte for å bringe to nye lojale Likud-politikere inn i regjeringen, men forslaget falt med 60 mot 54 stemmer. Åtte av «opprørerne» i Likud stemte imot statsministeren.
Utnevnelse av Ehud Olmert som permanent finansminister inngikk også i Sharons pakkeforslag som falt. Noen timer senere ble utnevnelsen av Olmert imidlertid godkjent, sammen med utnevelse av Matan Vilnai (Ap) til forsknings- og teknologiminister. 71 representanter stemte for og 41 imot. Det var viktig å få utpekt Olmert på permanent basis, for hans tre måneders periode som fungerende finansminister ville utløpt tirsdag. Olmert overtok som finansminister etter Benjamin Netanyahu, som trakk seg like før iverksettelsen av adskillelsesplanen. Dersom ikke Olmert hadde fått permanent utnevnelse måtte Sharon oppnevnt en annen finansminister og fått denne godkjent i Knesset.
Likud-politikerne som ble avvist av opposisjonen og «opprørne» var Roni Bar-On som industri, handels og arbeidsminister og Ze’ev Boim som integreringsminister. Både Bar-On og Boim tilhører Sharons sentrumsfløy av Likud.
«Opprørne» som felte Sharons forslag var Benjamin Netanyahu, Naomi Blumenthal, Yuli Edelstein, Ayoub Kara, Uzi Landau, David Levy, Michael Ratzon og Ehud Yatom. Tre representanter i opprørergruppen avstod fra å delta, og tre stemte for utnevnelsene.

8. nov. 2005 kl. 07.30 – C. Myrland


ARIEL SHARON:

– Personlige motiver hindret utnevnelser
Etter at Sharons forslag falt i Knesset ba statsministeren om ordet.
– Rommet var fullt av spenning. Representanter og observatører lurte på om Sharon ville melde sin avgang, rapporterer Ha’aretz.
– Jeg tror alle forstår hva som skjedde her i dag, sa Sharon.
– Det er for dumt at fraksjoner styrt av personlige motiver har stanset utnevningen av passende personer til regjeringspostene. Det er enda mer uheldig at det er Likud-medlemmer som har stanset denne prosessen, som var ment å styrke Likud. Jeg klager ikke på opposisjonen. De har gjort sin jobb, fortsatte statsministeren.
Han lover at stemmegivningen til Likud-opprørne vil få «konsekvenser».

8. nov. 2005 kl. 08.00 – C. Myrland

 

NYE UTNEVELSER:

Utsatt av Sharon
Det ble ingen nye regjeringsutnevelser i Knesset mandag. Statsminister Ariel Sharon valgte å utsette saken i siste øyeblikk fordi hans egen partigruppe er delt og et flertall for Sharons forslag var usikkert. «Opprørerne» i Likud går imot at to nye Sharon-lojale Likud-politikere skal inn i regjeringen. Arbeiderpartiet liker dårlig at Sharon ikke har gitt dem noen flere ministerposter.
Dersom ikke Knesset godkjenner Ehud Olmert som permanent finansminister innen 9. november, når hans tre måneder lange periode som fungerende finansminister går ut, kan Israel formelt sett stå uten finansminister, påpeker riksadvokat Menachem Mazuz. Saken om to nye ministerposter og Olmerts formelle utnevnelse er utsatt til neste uke.

1. nov. 2005 kl. 06.00 – C. Myrland


MEDARBEIDERE AV SHARON:

– Statsministeren har fått nok
I regjeringsmøtet søndag er det ventet at Ariel Sharon vil gjøre tre nye regjeringsutnevnelser av Likud-ministre. Ronnie Bar-On og Ze’ev Boim trer inn i regjeringen, og fungerende finansminister Ehud Olmert får en formell utnevnelse i samme posisjon.
Når Knessets vintersesjon åpner på mandag vil regjeringsutnevnelsene komme til behandling i nasjonalforsamlingen. Før saken kommer opp ser konflikten mellom Ariel Sharons støttespillere og «opprørerne» i Likud ut til å være større enn noen gang, skriver Yedioth Aharonoth. Benjamin Netanyahu og minst sju andre Likud-representanter har varslet at de kommer til å stemme imot utnevnelsene.
– Dersom utnevnelsene ikke blir godkjent, kommer Sharon til å fremskynde Knesset-valget, varsler noen av hans medarbeidere. «Statsministeren har fått nok», legger de til.

30. okt. 2005 kl. 03.00 – C. Myrland


AP-MEDLEMMER:

Flertall ønsker Sharon som statsminister
Et stort flertall av medlemmene i det israelske Arbeiderpartiet ønsker Ariel Sharon som statsministerkandidat for deres partiliste ved neste valg. Selv om Sharon skulle stille for Likud eller en annen liste vil halvparten foretrekke ham som statsminister, viser en ny meningsmåling offentliggjort av Ha’aretz. Resultatene viser tydelig «popularitetsbølgen» som Sharon surfer på, skriver reporteren Yossi Verter. Arbeiderpartiet har tradisjonelt vært den politiske hovedutfordreren til Ariel Sharons Likud-parti.
76,5 prosent av Ap-medlemmene støtter at partiet forblir i regjeringskoalisjonen frem til det ordinære valget høsten 2006. Bare 15,8 prosent støtter kravet fra Knesset-medlemmet Amir Peretz. Lederen for Israels største fagforening, Histadrut, ønsker at Ap skal forlate regjeringen straks.
Et representativt utvalg på 575 av ca. 98.000 Ap-medlemmer deltok i undersøkelsen.

14. okt. 2005 kl. 07.00 – C. Myrland


ARIEL SHARON:

Mante til samhold i Likud
1.500 Likud-aktivister var samlet til nyttårsfest utenfor Tel Aviv tirsdag kveld. Statsminister Ariel Sharon mante det splittede partiet til samhold, og ble møtt med stor applaus, rapporterer Ha’aretz.
Sharon åpnet sin tale med å love at «Jerusalem vil forbli Israels forente hovedstad for alltid».
Han utelukket også nye fredsinitiativ.
– Regjeringen har akseptert veikartet, og det kan bli realisert hvis palestinerne gjør sin del. Jeg vil fortsette med veikartet, sa Sharon.

12. okt. 2005 kl. 07.00 – C. Myrland

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart