Shinui

Partileder: Yosef 'Tommy' Lapid (trakk seg i januar 2006) Stiftet: 1974 Antallet Knesset-medlemmer: 14 Antallet kvinner i Knesset: 3 Politisk plassering: Sentrum Kampsaker: Krever at ultraortodokse teologistudenter (haredimer) skal gjøre militærtjeneste. Ønsker å forme Israel etter sekulære prinsipper. Kjemper for mer rettferdige sosiale forhold, for å forbedre utdanningssystemet og for en liberal markedsøkonomisk politikk. Holdning til palestinerne: Shinui støtter fredsprosessen mellom Israel og palestinerne og kan gå med på deling av Jerusalem, så sant de hellige stedene blir bevart. Partiet vil innlemme de største bosetningene i Israel, etter en eventuell opprettelse av en palestinsk stat. Shinui ble opprettet i 1974, bare få måneder etter Yom Kippur-krigen, som en protestbevegelse. I 1976 formet Yigael Yadin partiet Den demokratiske bevegelsen. De forente seg med Shinui og fikk i 1977 navnet Dash. Også partigrupper fra Frihetssenter og Arbeiderpartiet bestemte seg for å gå med i Dash. I valget samme år, fikk partiet 15 seter i Knesset. Statsminister Menachem Begin (Likud) hadde kun fått stablet på beina en regjering med til sammen 62 seter i nasjonalforsamlingen. Dette ble starten på en intern strid i Dash, om partiet skulle gå med i regjeringskoalisjonen. Etter noen få måneder bestemte likevel Dash' partistyre, ved et lite flertall, å gå med i regjeringen. Shinui-blokken i partiet gikk i mot dette og rundt et år senere brøt de ut av partiet, og dannet på ny Shinui. I 1981 fikk partiet to mandater i nasjonalforsamlingen, i 1984 fikk de tre og ble med i regjeringen, ledet av Shimon Peres (Arbeiderpartiet). De neste valgene skulle partiet kun oppnå et eller to seter i Knesset, som en del av koalisjonspartiet Meretz. Ved valget i 1999 stod partiet igjen på egne ben, og økte med det antallet seter i Knesset til seks. Sist valg i 2003 var likevel det sterkeste partiet har hatt, og fikk femten partimedlemmer inn i Knesset. Les mer: Klikk her for å søke på Porten til Midtøstens artikler om "Shinui". En hovedkilde til opplysningene på denne siden er Jewish Virtual Library. Se også Shinuis prinsipp-program på engelsk.  

Partileder: Yosef ‘Tommy’ Lapid (trakk seg i januar 2006)

Stiftet: 1974
Antallet Knesset-medlemmer: 14
Antallet kvinner i Knesset: 3
Politisk plassering: Sentrum
Kampsaker: Krever at ultraortodokse teologistudenter (haredimer) skal gjøre militærtjeneste. Ønsker å forme Israel etter sekulære prinsipper. Kjemper for mer rettferdige sosiale forhold, for å forbedre utdanningssystemet og for en liberal markedsøkonomisk politikk.
Holdning til palestinerne: Shinui støtter fredsprosessen mellom Israel og palestinerne og kan gå med på deling av Jerusalem, så sant de hellige stedene blir bevart. Partiet vil innlemme de største bosetningene i Israel, etter en eventuell opprettelse av en palestinsk stat.

Shinui ble opprettet i 1974, bare få måneder etter Yom Kippur-krigen, som en protestbevegelse. I 1976 formet Yigael Yadin partiet Den demokratiske bevegelsen. De forente seg med Shinui og fikk i 1977 navnet Dash. Også partigrupper fra Frihetssenter og Arbeiderpartiet bestemte seg for å gå med i Dash. I valget samme år, fikk partiet 15 seter i Knesset. Statsminister Menachem Begin (Likud) hadde kun fått stablet på beina en regjering med til sammen 62 seter i nasjonalforsamlingen. Dette ble starten på en intern strid i Dash, om partiet skulle gå med i regjeringskoalisjonen. Etter noen få måneder bestemte likevel Dash’ partistyre, ved et lite flertall, å gå med i regjeringen. Shinui-blokken i partiet gikk i mot dette og rundt et år senere brøt de ut av partiet, og dannet på ny Shinui. I 1981 fikk partiet to mandater i nasjonalforsamlingen, i 1984 fikk de tre og ble med i regjeringen, ledet av Shimon Peres (Arbeiderpartiet). De neste valgene skulle partiet kun oppnå et eller to seter i Knesset, som en del av koalisjonspartiet Meretz. Ved valget i 1999 stod partiet igjen på egne ben, og økte med det antallet seter i Knesset til seks. Sist valg i 2003 var likevel det sterkeste partiet har hatt, og fikk femten partimedlemmer inn i Knesset.

Les mer:
Klikk her for å søke på Porten til Midtøstens artikler om “Shinui”.

En hovedkilde til opplysningene på denne siden er Jewish Virtual Library.
Se også Shinuis prinsipp-program på engelsk.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelFAKTA OM ISRAELSKE PARTIER
Neste artikkelShas
Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no

Ingen artikler å vise