Agudat Yisrael (Israel-unionen)

Fra Knesset-valget i 2006 har Agudat Israel vært et av to partier på valglisten United Torah Judaism.

Partileder: Yakov Litzman

Stiftet: 1948
Antallet Knesset-medlemmer: 3
Antallet kvinner i Knesset: 0
Politisk plassering: Sentrum (varierer fra sak til sak)
Kampsaker: Kjemper for de såkalte yeshiva-skolene, religiøse skoler som er finansiert av staten. Ønsker at sabbats- og kosher-regler fra jødedommen skal være en del av den nasjonale lovgivningen.

Agudat Yisrael begynte først som et politisk organisasjon i Øst-Europa for haredim-jøder, også kalt ultra-ortodokse jøder. Det ble stiftet i Kattowitz i 1912, men det ble etter hvert opprettet en egen undergruppe i det britiske mandatområdet Palestina. Organisasjonen skilte seg ut fra zionistbevegelsen, og var sterke motstandere av den. Jødene konstitueres som et folk eller samfunn, ut fra definisjonene i Toraen, ikke en vanlig nasjon, argumenterte de. Likevel mistet denne argumentasjonen mye av sin relevans, når staten likevel ble Israel opprettet i 1948. Agudat Yisrael var nå blitt et parti i et jødisk demokrati. Selv om partiet tradisjonelt sett har hatt få representanter i nasjonalforsamlingen, har de ofte havnet i posisjoner hvor de har vært avgjørende for regjeringers overlevelse. Dette har gitt dem makt til å kunne kanalisere midler til sine yeshiva-skoler, og andre institusjoner. Politiske avgjørelser i partiet, må bli godkjent av Rådet for Torah-lærde, som består av ledende rabbinere i organisasjonen. Agudat Yisrael har ingen klare standpunkt, hva sikkerhets- og utenrikspolitikk angår. Siden de ikke har noen religiøs tilknytning til Israel, løser de ofte slike spørsmål etter hvert som de dukker opp. Likevel har den stadige palestinske terroren gjort at de har fått større sympati for israelske bosetninger, samtidig som de ser nødvendigheten av en sikkerhetspolitikk for at staten skal overleve.

Til valget i 2006 stilte Agudat Yisrael valgliste sammen med Flag of Torah under navnet United Torah Judaism.

En hovedkilde til opplysningene på denne siden er Jewish Virtual Library og Wikipedia.

 

Forrige artikkelArbeiderpartiet
Neste artikkelFAKTA OM ISRAELSKE PARTIER
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no