Kadima

Partileder: Tzipi Livni Stiftet: November 2005 Antallet Knesset-medlemmer ved valget i 2009: 28 (29 i 2006) Politisk plassering: Sentrum Ideologisk grunnlag: Liberalistisk, zionistisk, sentristisk. Viktige kampsaker: Få flere ultraortodokse til å delta i militæret, minske de høye sosiale forskjellene i Israel. Holdning til palestinerne: Partiets grunnlegger, Ariel Sharon, skapte historie da han som statsminister for […]

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Partileder: Tzipi Livni

Stiftet: November 2005
Antallet Knesset-medlemmer ved valget i 2009: 28 (29 i 2006)
Politisk plassering: Sentrum
Ideologisk grunnlag: Liberalistisk, zionistisk, sentristisk.
Viktige kampsaker: Få flere ultraortodokse til å delta i militæret, minske de høye sosiale forskjellene i Israel.
Holdning til palestinerne: Partiets grunnlegger, Ariel Sharon, skapte historie da han som statsminister for Likud-partiet, valgte å gjennomføre en ensidig israelsk tilbaketrekning fra Gaza-stripen i 2005. Kadima støtter Veikartet for fred og en tostatsløsning med Jerusalem som Israels udelte hovedstad.

Ariel Sharon valgte å melde seg ut av Likud-partiet, som han selv var leder i, i november 2005. Grunnen til dette var den interne konflikten i partiet rundt tilbaketrekningen fra Gaza-stripen, og den videre fredsprosessen i Midtøsten. Etter utmeldelsen dannet han et nytt parti, som umiddelbart fikk arbeidstittelen “Nasjonalt ansvar”, som senere ble byttet ut med “Kadima”, eller “fremgang” på norsk.

Flere Knesset-medlemmer fra både Likud og Arbeiderpartiet, byttet medlemskap til Sharons nye parti. Dette også statsråder som Ehud Olmert, Tzipi Livni og Avraham Hirschon. Samtidlig meldte Shimon Peres seg ut av Ap etter å ha vært medlem av partiet (og forløperen Mapai) i mer enn 60 år. Han ønsket å hjelpe Ariel Sharon med å skape fred i Midtøsten. 4. januar 2006 ble Ariel Sharon rammet av hjerneslag og hjerneblødning. Ehud Olmert overtok som partileder og ble partiets statsministerkandidat ved valget i 2006.

Onsdag 30. juli 2008 ble statsminister Ehud Olmert presset til å varsle sin avgang som leder for Kadima-partiet, etter avsløringer av en rekke forhold hvor han er mistenkt for korrupsjon.

I september 2008 ble Tzipi Livni valgt til ny leder for Kadima-partiet, men måtte gi tapt i forsøkene på å danne en ny regjeringskoalisjon. Mandag 27. oktober gav president Shimon Peres den formelle beskjeden om at nyvalg måtte avholdes i løpet av tre måneder.

Etter valget i februar 2009 ble partiet det største i nasjonalforsamlingen, med 28 representanter. Likevel fikk ikke partileder Tzipi Livni danne regjering, ettersom Likud formet en flertallskoalisjon med partier på høyresiden og Arbeiderpartiet. Det er første gang i Israels politiske historie at det største partiet i nasjonalforsamlingen ikke leder regjeringen.

I opposisjon har Kadima kritisert den sittende regjeringen på en rekke områder. De viktigste er økonomipolitikken, som de mener er “usosial”. I tillegg mener de statsminister Benjamin Netanyahu (Likud) ikke kommer med nok innrømmelser overfor palestinerne.

Les mer:
Klikk her for å søke på Porten til Midtøstens artikler om “Kadima”.

En hovedkilde til opplsyningene på denne siden er Jewish Virtual Library.

 

Forrige artikkelLikud
Neste artikkelBalad
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no