Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kadima

Partileder: Tzipi Livni

Stiftet: November 2005
Antallet Knesset-medlemmer ved valget i 2009: 28 (29 i 2006)
Politisk plassering: Sentrum
Ideologisk grunnlag: Liberalistisk, zionistisk, sentristisk.
Viktige kampsaker: Få flere ultraortodokse til å delta i militæret, minske de høye sosiale forskjellene i Israel.
Holdning til palestinerne: Partiets grunnlegger, Ariel Sharon, skapte historie da han som statsminister for Likud-partiet, valgte å gjennomføre en ensidig israelsk tilbaketrekning fra Gaza-stripen i 2005. Kadima støtter Veikartet for fred og en tostatsløsning med Jerusalem som Israels udelte hovedstad.

Ariel Sharon valgte å melde seg ut av Likud-partiet, som han selv var leder i, i november 2005. Grunnen til dette var den interne konflikten i partiet rundt tilbaketrekningen fra Gaza-stripen, og den videre fredsprosessen i Midtøsten. Etter utmeldelsen dannet han et nytt parti, som umiddelbart fikk arbeidstittelen «Nasjonalt ansvar», som senere ble byttet ut med «Kadima», eller «fremgang» på norsk.

Flere Knesset-medlemmer fra både Likud og Arbeiderpartiet, byttet medlemskap til Sharons nye parti. Dette også statsråder som Ehud Olmert, Tzipi Livni og Avraham Hirschon. Samtidlig meldte Shimon Peres seg ut av Ap etter å ha vært medlem av partiet (og forløperen Mapai) i mer enn 60 år. Han ønsket å hjelpe Ariel Sharon med å skape fred i Midtøsten. 4. januar 2006 ble Ariel Sharon rammet av hjerneslag og hjerneblødning. Ehud Olmert overtok som partileder og ble partiets statsministerkandidat ved valget i 2006.

Onsdag 30. juli 2008 ble statsminister Ehud Olmert presset til å varsle sin avgang som leder for Kadima-partiet, etter avsløringer av en rekke forhold hvor han er mistenkt for korrupsjon.

I september 2008 ble Tzipi Livni valgt til ny leder for Kadima-partiet, men måtte gi tapt i forsøkene på å danne en ny regjeringskoalisjon. Mandag 27. oktober gav president Shimon Peres den formelle beskjeden om at nyvalg måtte avholdes i løpet av tre måneder.

Etter valget i februar 2009 ble partiet det største i nasjonalforsamlingen, med 28 representanter. Likevel fikk ikke partileder Tzipi Livni danne regjering, ettersom Likud formet en flertallskoalisjon med partier på høyresiden og Arbeiderpartiet. Det er første gang i Israels politiske historie at det største partiet i nasjonalforsamlingen ikke leder regjeringen.

I opposisjon har Kadima kritisert den sittende regjeringen på en rekke områder. De viktigste er økonomipolitikken, som de mener er «usosial». I tillegg mener de statsminister Benjamin Netanyahu (Likud) ikke kommer med nok innrømmelser overfor palestinerne.

Les mer:
Klikk her for å søke på Porten til Midtøstens artikler om «Kadima».

En hovedkilde til opplsyningene på denne siden er Jewish Virtual Library.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart