Likud

Partileder: Benjamin Netanyahu Stiftet: 1973 Antall Knesset-medlemmer etter valget i 2009: 27 (12 i 2006) Politisk plassering: Sentrum-høyre Tidligere ledere: Menachim Begin (1973-83), Yitzhak Shamir (1983-93), Benjamin Netanyahu (1993-99 og 2005-?) og Ariel Sharon (1999-2005) Kampsaker: Ønsker helse-, utdannings- og velferdsreformer i Israel. Sikkerhetspolitikk og privatisering av offentlige bedrifter er viktige kampsaker. Holdning til palestinerne: […]

Partileder: Benjamin Netanyahu

Stiftet: 1973
Antall Knesset-medlemmer etter valget i 2009: 27 (12 i 2006)
Politisk plassering: Sentrum-høyre
Tidligere ledere: Menachim Begin (1973-83), Yitzhak Shamir (1983-93), Benjamin Netanyahu (1993-99 og 2005-?) og Ariel Sharon (1999-2005)
Kampsaker: Ønsker helse-, utdannings- og velferdsreformer i Israel. Sikkerhetspolitikk og privatisering av offentlige bedrifter er viktige kampsaker.
Holdning til palestinerne: Ønsker fredsforhandlinger. Netanyahu åpner for en tostatsløsning. En sluttavtale med palestinerne må innebære tre ting: En garanti for Israels sikkerhet, Jerusalem må forbli forent og PA må anerkjenne Israel som en jødisk stat. Er villige til å forhandle om bosetninger, bortsett fra de aller største og mest etablerte.

Likud ble til, da partiene Frihetssenter, Laam og Gahal slo seg sammen i forberedelsene til valget i 1973. Det nyformede partiet har etter hvert blitt et av de store konservative partiene i Israel.

Menachim Begin vant valget for Likud i 1977 og var statsminister i en senrum-høyre-koalisjon til Yitzhak Shamir overtok i 1983. Da trakk Begin seg av personlige/ helsemessige årsaker og Shamir overtok.

I 1984 gikk Likud inn i en samlingsregjeringen, blant annet sammen med Arbeiderpartiet. Både Yitzhak Shamir og Shimon Peres fungerte som statsministere. Herut og Det liberale parti slo seg sammen med Likud i 1988.

Fra 1996 fikk Likud regjeringsinnflytelse igjen, frem til Benjamin Netanyahu tapte valgkampen mot Ehud Barak i 1999. To år senere, i 2001, ble Ariel Sharon statsminister for Likud.

Ved valget i 2003 fikk partiet 38 representanter i Knesset, pluss to som sluttet seg til i ettertid. Partileder Ariel Sharon brøt ut, for å forme et eget parti, Kadima, i november 2005. Likud trakk seg fra den israelske regjeringen i januar 2006.

Partiet var lenge favoritt til å vinne valget i februar 2009, men endte opp med ett mandat mindre enn Kadimas 28 representater. Likud ble historiske da de dannet regjering med Israel Beiteinu, Arbeiderpartiet og Shas. Aldri tidligere i landets historie har det største partiet i Knesset blitt holdt utenfor regjeringskontorene.

Partileder Benjamin Netanyahu har i denne valgperioden ledet regjeringen i forhandlinger med palestinerne. Fra november 2009 til september 2010 innførte han den første byggestansen i bosetningene på Vestbredden i Israels historie, som en gest overfor palestinerne. PA-president Mahmoud Abbas benyttet ikke denne perioden til å gå inn i noen seriøse forhandlinger med Israel.
Les mer:
Klikk her for å søke på Porten til Midtøstens artikler om “Likud”.

En hovedkilde til opplysningene på denne siden er Jewish Virtual Library.

 

Forrige artikkelHabayit Hayehudi (tidligere Nasjonalreligiøst parti)
Neste artikkelKadima
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no