Israel Beiteinu

Partileder: Avigdor Lieberman Stiftet: 1999 Antall Knesset-medlemmer etter valget i 2009: 15 Politisk plassering: Sentrum-høyre Ideologisk grunnlag: Zionistisk, sekulært, liberalistisk i økonomisk politikk. Kampsaker: Arbeider for å gjøre Israel til et mer sekularisert samfunn. Israel Beiteinu betyr “Israel vårt hjemland”. Det er et parti som hovedsakelig har russisk-jødiske immigranter som sin målgruppe. Partiet gjorde et […]

Partileder: Avigdor Lieberman

Stiftet: 1999
Antall Knesset-medlemmer etter valget i 2009: 15
Politisk plassering: Sentrum-høyre
Ideologisk grunnlag: Zionistisk, sekulært, liberalistisk i økonomisk politikk.
Kampsaker: Arbeider for å gjøre Israel til et mer sekularisert samfunn.

Israel Beiteinu betyr “Israel vårt hjemland”. Det er et parti som hovedsakelig har russisk-jødiske immigranter som sin målgruppe.

Partiet gjorde et rekordgodt valg i 2009, da det endte opp med 15 Knesset-representanter. Er nå Knessets tredje største parti og regjeringens nest største. Innehar makten over det viktige utenriksdepartementet, med partileder Avigdor Lieberman som utenriksminister.

Har under den siste runden med fredsforhandlinger med palestinerne vist seg å være det kanskje mest misforståtte partiet i vestlig presse, sammen med Shas. Det er en vanlig oppfatning hos journalister i Vesten at Israel Beiteinu er imot forhandlinger med palestinerne og at de blander religion i politikken. Dessuten framstilles partiet som en del av høyrefløyen og som ultranasjonalistisk.

I virkeligheten er partiet et sekularistisk parti, som har fremmet flere forslag i Knesset som har frustrert det jødisk-religiøse Israel. Blant annet ønsker de at flere ultraortodokse skal delta i militærtjeneste, gjennom å frata dem unntaksretten. Dessuten har alltid partiet støttet en tostatsløsning. De ønsker å beholde de største bosetningene på Vestbredden, i bytte mot at arabiske områder i Israel blir overgitt til palestinerne. Alt dette går på tvers av standpunkter på høyresiden i Israel.

 

Forrige artikkelUnited Torah Judaism
Neste artikkelFAKTA OM ISRAELSKE PARTIER:
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no