Netanyahus valgløfter

Under valgkampen har Benjamin Netanyahu lovet å styrte Hamas-regimet og stanse Irans atomvåpenprogram. Netanyahu har sagt at han ikke vil bygge nye bosetninger, men tillate naturlig utbygging av eksisterende bosetninger på Vestbredden. Han vil heller ikke utelukke etableringen av en palestinsk stat.

Her er eksempler på utspill som Netanyahu har kommet med under siste del av valgkampen:

BENJAMIN NETANYAHU:
– Vi vil styrte Hamas-regimet
– Tzipi Livni og andre folk i Kadima prøvde å latterliggjøre oss da vi forutså at det ville komme rakettangrep fra Gaza. En regjering under min ledelse kommer til å styrte Hamas-regimet i Gaza og få en stans i rakettangrepene, sa Likud-leder Benjamin Netanyahu under et besøk i Ashkelon tirsdag.
– Den blinde politikken som er ført de siste årene har ført oss inn i denne situasjonen, la Netanyahu til. Asheklon ble tirsdag morgen rammet av en Grad-rakett fra Gaza.
– Innbyggerne kan ikke lenger overleve på mirakler og Kadima-politikk, sa Netanyahu.

Tirsdag 3. feb. 2009 kl. 16.00

BENJAMIN NETANYAHU:
– Vi vil ikke la Iran få atomvåpen
Dersom Benjamin Netanyahu blir statsminister etter valget 10. februar, vil hans hovedoppgave bli å stanse atomtrusselen fra Iran. Det varslet Likud-lederen i et tv-intervju lørdag.
– Iran er den største trusselen mot Israel og til hele menneskeheten, sa Netanyahu.
I intervjuet fikk Netanyahu spørsmål om stans av Irans atomvåpenprogram betyr et militært angrep.
– Det innebærer alt som er nødvendig for at min uttalelse skal være sann, svarte Netanyahu.
Fordi Iran kan være bare noen få måneder fra å produsere sitt første atomstridshode, mener Caroline Glick i Jerusalem Post at Netanyahu bør danne en så bred koalisjonsregjering som mulig etter valget.
– Alle saker som skiller mellom høyre og venstre i det politiske landskapet må bli satt midlertidig til side, skriver Glick.
– Israel er alene om å forstå at Iran må forhindres fra å få midlene til å ødelegge den jødiske staten. Derfor må Netanyahus regjering i all hast ta de nødvendige grep for å forhindre Israels ødeleggelse, skriver Glick.

Søndag 1. feb. 2009 kl. 08.30

BENJAMIN NETANYAHU:
– Jeg er ikke bundet av Olmerts løfter
Likud-leder Benjamin Netanyahu vil ikke føle seg bundet av løftene til Ehud Olmert dersom han blir statsminister etter valget i februar.
– Jeg vil ikke følge opp Olmerts løfter om tilbaketrekninger og jeg vil ikke evakuere bosetninger, sa Netanyahu torsdag.
Likud-lederen varsler at han vil invitere alle de zionistiske partiene i Knesset til samarbeid dersom han blir bedt om å danne regjering. Men Netanyahu stiller to betingelser.
– Alle partier som sier nei til deling av Jerusalem og nei til tilbaketrekning til 1967-grensene kan være med i regjeringen, sa Netanyahu.

Fredag 30. jan. 2009 kl. 15.00

BENJAMIN NETANYAHU I DAVOS:
– Å stanse Iran er viktigere enn å ordne verdensøkonomien
– Å forhindre Iran (bildet) i å få atomvåpen er viktigere enn de økonomiske utfordringene som ledere står overfor i dette århundret, sa Likud-leder Benjamin Netanyahu på Verdens økonomiske forum i Davos torsdag.
Globale nedgangstider i økonomien kan snus, men det nytter ikke å reversere utviklingen hvis «et fanatisk radikalt regime» får atomvåpen, argumenterte Netanyahu.
Likud-lederen tok også til orde for skattekutt og tiltak for å øke konkurranseevnene til den israelske økonomien. Netanyahu mener Israel er i stand til å håndtere den internasjonale finanskrisen bedre enn mange andre land.
I et intervju med Israel Radio tidligere på dagen, gav Netanyahu uttrykk for at de israelske forsvarsstyrkene ikke har fullført sin jobb på Gaza-stripen.
– Den neste regjeringen vil ikke ha noe annet valg enn å avslutte jobben, og å fjerne terrorbasene som er plassert i nærheten av Ashkelon og Tel Aviv, sa Netanyahu.

Torsdag 29. jan. 2009 kl. 13.30

BENJAMIN NETANYAHU:
Nekter å utelukke en palestinsk stat
Den høyreorienterte organisasjonen Matot Arim samler underskrifter fra kandidater til Knesset som lover å ikke støtte etableringen av en palestinsk stat. Partiene National Union, Habayit Hayehudi, Israel Beiteinu og Shas støtter alle et slik løfte. Meir Porush skal være den eneste av Knesset-medlemmene til United Torah Judaism som har signert.
I Likud-partiet til Benjamin Netanyahu velger de fleste aktuelle kandidatene å ikke signere løftet.
– De eneste blant Likuds 28 øverste kandidater som har signert eller som er bundet av tidligere slike løfter, er Moshe Ya’alon, Yuval Steinitz, Ze’ev Elkin, Ayoub Kara, Tzipi Hotovely, Yariv Levin og Danny Danon, skriver journalist Gil Hoffman i Jerusalem Post.
Likud-leder Benjamin Netanyahu, som i følge meningsmålingene vil kunne danne ny regjering etter valget, utelukker ikke at en palestinsk stat kan opprettes under de rette betingelser.
– Dersom en palestinsk stat ble grunnlagt under de rådende omstendigheter, vil det bli en iransk stat, slik vi har sett på Gaza-stripen, sa Netanyahu under et møte for Likud-tilhengere mandag.
– Men vi må alle arbeide for å fremme fred, mens vi tar hensyn til realitetene, la Netanyahu til.
Netanyahus medarbeidere sier at Likud-lederen ikke ønsker å styre over en eneste palestiner, og at han kan komme til å godta, med de rette betingelser, en palestinsk stat med begrenset suverenitet og [militære] styrker.

Tirsdag 27. jan. 2009 kl. 18.00

BENJAMIN NETANYAHU:
– Vi vil ikke bygge nye bosetninger
Dersom Benjamin Netanyahu blir statsminister etter Knesset-valget i Israel 10. februar, kommer ikke den Likud-dominerte regjeringen til å bygge nye bosetninger på Vestbredden. Det lovte Netanyahu til Midtøsten-utsending Tony Blair søndag.
– Jeg har ingen planer om å bygge nye bosetninger på Vestbredden, men som alle regjeringer frem til nå [har gjort], må jeg legge til rette for å stille behovet [for utbygging i eksisterende bosetninger] som den naturlige veksten i befolkningen tilsier. Jeg vil ikke være i stand til å kvele bosetningene, sa Netanyahu, i følge Ha’aretz.
Likud-lederen lovte også å gi forhandlingene med de palestinske selvstyremyndighetene høy prioritet. I første omgang vil Netanyahu fokusere på økonomisk utvikling.
Kilder i Likud sier Netanyahu ønsker å danne en samlingsregjering med Likud, Arbeiderpartiet, Israel Beiteinu og Shas. Netanyahu ønsker, i følge de samme kildene, å holde Kadima-partiet utenfor en koalisjon. Likud-lederen tror ikke Kadima vil overleve en periode i opposisjon, og at partiet derfor vil gå over i historien.

Mandag 26. jan. 2009 kl. 07.30

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise