Lieberman markerte ny kurs

Avigdor Lieberman brukte tiltredelsestalen som sjef for utenriksdepartementet til å markere en ny kurs i israelsk utenrikspolitikk.

Lieberman varslet at Netanyahu-regjeringen ikke vil føle seg bundet av forpliktelsene som Ehud Olmert gjorde i Annapolis.

– Det er et dokument som binder oss – og det er ikke Annapolis-konferansen, det har ikke noen gyldighet, sa Liberman. Han påpekte at den israelske regjeringen eller Knesset aldri ratifiserte Annapolis-erklæringen.

Lieberman sa Israel vil forholde seg til veikartet for fred, en handlingsplan fra 2003 som setter opp rekkefølgekrav på veien mot en tostatsløsning i konflikten mellom israelere og palestinere. Ariel Sharons regjering ratifiserte veikartet med noen reservasjoner.

Mens Oslo-prosessen og veikartet for fred i hovedsak dreide seg om å bygge en fredelig sameksistens mellom partene skritt for skritt, var tanken med Annapolis-prosessen å skape enighet om en ferdig fredsløsning som deretter skulle implementeres.

– Vi vil aldri gå med på å hoppe over alle klausulene og gå til den siste, som er forhandlinger om sluttstatus-avtalen, sa Lieberman.

– De som ønsker fred må være sterke
Den nye utenriksministeren kommenterte også den internasjonale fordømmelsen mot Israel som ble forsterket i forbindelse med Gaza-krigen i januar. Han påpekte at kritikken kommer på et tidspunkt da Israel er villig til å gjøre flere kompromisser enn noen gang før.

– Når var Israel mest populær i verden? Etter Seksdagerskrigen, og ikke etter Oslo A, B, C og D, sa Lieberman.

– For å bli respektert i verden, må du respektere deg selv, la han til.

Lieberman kom også med utilslørt kritikk av sin forgjenger som utenriksminister, Tzipi Livni.

– De som tror de vil oppnå respekt og fred gjennom innrømmelser tar feil. Det er stikk motsatt, det vil lede til mer krig, sa Lieberman.

– Ved å si ordet “fred” 20 ganger om dagen skaper man ikke fred, sa han også.

– De som ønsker fred bør forberede seg på krig og være sterke, sa Liberman. Han påpekte at Israel har gitt opp landområder tre ganger større enn staten Israel etter Seksdagerskrigen i 1967.

– Oslo-prosessen startet helt tilbake i 1993, men til denne dag kan jeg ikke se at vi har oppnådd noen fred, sa Liberman.

Fred i bytte mot fred
Den nye utenriksministeren markerer også en ny holdning overfor Syria. I et tv-intervju med Kanal 2 onsdag 1. april avviste han en israelsk tilbaketrekning fra Golan-høydene i bytte mot fred med Syria.

– Jeg er en klar tilhenger av fred med Syria, men bare på et grunnlag – fred i bytte mot fred, sa Lieberman.

– Det vil ikke bli noen tilbaketrekninger fra Golan-høydene i min tid, og forhåpentlig aldri, la Lieberman til.

 

Forrige artikkelTo militante palestinere drept i Gaza
Neste artikkelMilitær kontroll over landområder reduserer risiko for krig
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.