Hva Livni var villig til å gi

Kadima-leder Tzipi Livni var villig til å avgi 92,7 prosent av Vestbredden i forhandlingene med PA-forhandler Ahmed Qurei i 2007 og 2008, ifølge en reportasje på tv-stasjonen Channel 10.

Kadima-leder Tzipi Livni var utenriksminister i Ehud Olmerts regjering frem til mars 2009. (Foto: Mark Garten, FN)


Som kompensasjon for 7,3 prosent av Vestbredden som Livni ville beholde, tilbød hun palestinerne erstatningsland fra Israel innenfor våpenhvilelinjene fra 1949. Den daværende utenriksministeren var villig til å oppgi kontroll over Jordan-dalen, men ville beholde bosetningsblokken Ariel, forbundet med Israel gjennom en smal korridor.

Parallelt med Livni-Qurei forhandlingene, gjennomførte statsminister Ehud Olmert og PA-president Mahmoud Abbas sine egne forhandlinger. Ifølge prosentsatsene som Olmert selv har presentert, var han villig til å oppgi 1-2 prosent mer av Vestbredden enn Livni. PA-president Mahmoud Abbas hevder han ble vist kart av israelerne hvor 97 prosent av Vestbredden var markert som del av en framtidig palestinsk stat. Abbas sa nei til Olmerts tilbud.

Ma’aleh Adumim eller Ariel?
Channel 10 reportasjen forteller for første gang i detalj om forslaget som palestinerne presenterte i Livni-Qurei forhandlingene. Palestinerne foreslo at Israel skulle beholde deler av Gush Etzion, i tillegg til bosetningene Elkana, Oranit og Sha’arei Tikva. I Jerusalem-området aksepterte palestinerne at Israel skulle beholde kontroll over bydelene Armon Hanatziv, French Hill, Ramot Eshkol, Ramot Shlomo, Pisgat Ze’ev, Neveh Ya’acov, Ma’alot Dafna og Gilo. Ma’aleh Adumim, den jødiske forstaden som ligger øst for Jerusalem, ville palestinerne ha som del av sin nye palestinske stat.

Den daværende Bush-administrasjonen skal ha lagt fram et alternativt forslag hvor Israel skulle få beholde Ma’aleh Adumim, men at palestinerne skulle få Ariel-området. Amerikanerne la også opp til at de jødiske bosetterne kunne fortsette å bo i sine nåværende boliger dersom de aksepterte å leve som borgere i en palestinsk stat.

Livni sier forhandlingene med Qurei ble avbrutt fordi det ble varslet nyvalg i Israel høsten 2008. Hun understreker at hun ikke gav palestinerne noen kart eller tilbud som indikerte hvilke erstatningsområder de skulle få fra Israel. Livni har ikke selv bekreftet detaljene fra forhandlingene som Channel 10 har rapportert.

 

 

Forrige artikkelVil ha dødsstraff for “israelsk spion”
Neste artikkelUSA: – Jerusalem må løses med forhandlinger mellom partene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.