En jødisk stat

Utenriksminister Avigdor Lieberman og hans parti Yisrael Beiteinu forlanger at israelske arabere som vil ha fulle rettigheter, skal godta Israel som en jødisk stat.

Mange har kommet med spydige bemerkninger til hva vel det kan bety. (Få av disse har noen kommentar til at de fleste arabiske land definerer seg som muslimske, og grunnlovforslaget for en framtidig palestinsk stat gjør det samme.)

Men hva betyr det at Israel er en jødisk stat? Hva vil Lieberman at araberne skal godta?

Det er først og fremst to punkter:

De må godta at staten Israel skal ha jødisk flertall. Det betyr at de ikke krever en “rett til å vende tilbake” som ingen andre flyktninger fra 1940-åra har.

De må godta at alle verdens jøder har rett til å bosette seg i Israel. Det som gir jødene denne retten, er først og fremst at de er blitt og blir behandlet som fremmede og til dels uønskede selv i land hvor de har bodd i lenge, kanskje i århundrer. Det gjelder ikke minst samtlige arabiske land. Og det gjelder Europa tradisjonelt, og nå mer og mer etter som det blir mer og mer muslimsk.

Om det er klokt å kreve dette på den måten Lieberman foreslår, skal jeg ikke si noe om. Men det er i hvert fall disse to punktene det først og fremst er tale om.

Her er litt om hva jødene i Vesten er tiltenkt, gjengitt fra palestinsk TV (se begge innslagene i sammenheng).

– Snart vil Roma bli erobret av islam

– Oppstandelsen kommer ikke før muslimene dreper jødene

 

Forrige artikkelFlyktninggrupper
Neste artikkelDen norske mediedekningen av Midtøsten-konflikten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no