Mener Herzog er rett mann for Ap

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Isaac Herzog (bildet) har meldt seg som utfordrer til Ehud Barak i kampen om ledervervet i Arbeiderpartiet.

 

Tidligere sjefsredaktør i Jerusalem Post, Jeff Barak, skriver 18. oktober en kommentarartikkel om Arbeiderpartiet og deres velferds- og sosialminister Isaac Herzog.

Tar opp kampen
Herzog har annonsert at han ønsker å ta opp kampen mot forsvarsminister Ehud Barak om ledervervet i partiet. Dette ønsker Jeff Barak velkommen som den beste nyheten Arbeiderpartiet har fått på lang tid.

Det engang så stolte israelske Arbeiderpartiet har på de siste meningsmålingene fått oppslutning tilsvarende seks mandater i Knesset. Partiet gjorde et svært dårlig valg i 2009, da de fikk 13 mandater. Men etter at Ehud Barak gikk med på at Ap skulle bli en del av regjeringen, har målingene stupt til nye lavmål.

Barak ikke mannen
Ifølge navnebror Jeff er ikke forsvarsministeren mannen til å lede partiet tilbake til fordums storhet.

– Ap trenger en leder med en klar stemme og en klar retning. Og Barak viste gjennom sin patetiske sikksakk-politikk i forrige uke angående lojalitetseden for nye ikke-jødiske landsmenn, at han ikke har noen av delene, mener Jeff Barak.

Ehud Barak gikk til slutt med på å fortsette i regjeringen, på tross av at han personlig var imot lovforslaget. Til gjengjeld krevde han at statsminister Benjamin Netanyahu forlenget byggestansen i bosetningene. Det har ikke skjedd.

Herzog imot
Herzog var derimot prinsipielt imot lojalitetseden, påpeker Jeff Barak. Han hevdet at å “tvinge” en lojalitetsed kun på ikke-jøder som søker statsborgerskap, viser “stanken av fascisme i kanten av det israelske samfunnet. Det helhetlige bildet er svært skremmende og truer Israels demokratiske karakter.”

– Åpenbar situasjon
For Ehud Barak handlet Arbeiderpartiets framtid om et samarbeid med Netanyahu. Han trodde Likud-lederen var villig til å føre Israel til fred med palestinerne, og ønsket med Aps regjeringsdeltakelse å støtte ham på veien. Siden den gang har det vist seg at Netanyahu ikke er villig til å inngå de kompromissene Barak hadde håpet, mener Jeff Barak.

På det nåværende tidspunkt burde derfor situasjonen være åpenbar for partilederen, fortsetter han. Det finnes ikke lenger noen god grunn for Arbeiderpartiet til å forbli i regjeringen. Baraks håp om at partiet kunne hjelpe Netanyahu til å skape fred er for lengst sloknet. Dessuten har statsministeren godkjent byggingen av nye boliger i Øst-Jerusalem, i tillegg til å gi sin stemme til lojalitetseden.

– Trekk deg, Herzog
Nå som Herzog har offentliggjort sitt kandidatur må han trekke seg fra regjeringen, mener den tidligere sjefsredaktøren. Han må forene seg med de mange Ap-ere i Knesset som håper partiet forlater koalisjonen. På denne måten kan han skape de første tegnene på at regjeringen sprekker, som kanskje kan føre til at partiet trekker seg.

Trenger et sosialdemokratisk parti
Arbeiderpartiet trenger tid som opposisjonsparti for å bygge seg opp på meningsmålingene og sende ut et nytt budskap til sine velgere. De må returnere til sine sosialdemokratiske røtter og tilby en alternativ løsning både diplomatisk og økonomisk, fortsetter Jeff Barak.

– Israel er i et desperat behov av et sosialdemokratisk parti som vil minske de stadig økende sosiale gapene mellom de som har og de som ikke har. Landet trenger også noen som kjenner lukten av fasciststanken, slik Herzog har oppdaget, avslutter han.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag