“Misnøyesyken”

Statsminister Benjamin Netanyahus regjering har fått gjennomslag for hver eneste sak i Knesset. Det fører til at folk blir fortere misfornøyd, mener Mati Tuchfeld.

Når noe fungerer, fungerer det ikke godt nok. Vi vil at det skal fungere enda bedre. “Misnøyesyken” er et velkjent fenomen i den politiske virkeligheten i Vesten. Israel, som et velutviklet vestlig land, har tidvis det samme problemet, antyder politisk korrespondent i Israel Hayom, Mati Tuchfeld.

Manglende kommunikasjon
Journalisten trekker fram regjeringens behandling av Trajtenberg-komiteens anbefalinger for omfordelinger av goder i den israelske økonomien som eksempel. For rundt en uke siden gikk statsminister Benjamin Netanyahu tilsynelatende på et nederlag, da anbefalingene ble stemt ned med overveldende flertall i regjeringen. Israelere flest var raskt ute med å reagere, med en misnøye som Tuchfeld mener er overdrevet.

Resultatet av avstemningen skyldtes manglende kommunikasjon innad i regjeringen i forkant av møtet. Statsministerens kontor hadde glemt å sende over Trajtenberg-komiteens rapport og implementeringsplanene til Israel Beiteinus-partiets ministere. De stemte derfor ned forslaget, av den enkle grunn at de ikke kunne stemme over noe de ikke hadde mottatt sakspapirer til. Da regjeringen igjen var samlet søndag, fikk saken solid gjennomslag under omvoteringen.

– Regjeringens innledende problemer med å få gjennomslag for Trajtenberg-komiteens anbefalinger er nettopp bare det: Et mislykket forsøk på å få gjennomslag for en resolusjon. Det burde ikke overses, men heller ikke blåses ut av proporsjoner. Det var en blemme, en kommunikasjonsfeil. Men slett ingen katastrofe, skriver Tuchfeld.

100 prosent gjennomslag
Den sittende regjeringen har på mange vis “skylden” for at misnøyen er som den er, fortsetter han. Da Ehud Olmert fortsatt var statsminister slet regjeringen med å få godkjent saker både i Knesset og på egne regjeringsmøter. Opposisjonen i Knesset foreslo og gjennomførte endringer som brøt totalt med den daværende regjeringens politikk. De gjorde avtaler med sittende koalisjonspartier som gikk på tvers av den helhetlige agendaen til regjeringen. “Det var en tilstand av lovløshet”, mener Tuchfeld.

Men situasjonen etter regjeringsskiftet er en helt annen. Netanyahus menn har fått gjennomslag for hver eneste sak både i nasjonalforsamlingen og på egne regjeringsmøter. Derfor får også statsministeren så mye negativ oppmerksomhet når han for en gang skyld har tilsynelatende problemer med å få “ok-stempel” for sin ønskede politikk. Men “slikt var mer som en regel å regne under Olmerts regjering”, mener journalisten.

Mye gjenstår
Tuchfeld minner likevel på at saken enda ikke er over. Trajtenberg-komiteens anbefalinger skal gjennom tre Knesset-høringer i løpet av vinteren. Det kan føre til politisk drama. Netanyahus toårige budsjettplan må i tillegg omarbeides halvveis i perioden, på grunn av de sosiale protestbølgene i Israel.

Uansett vil den sosiale protestbevegelsen og israelere flest følge med på hvert minste ord som blir sagt av politikerne framover, for å sikre at de får gjennomslag for de endringene de krever.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise